skipToContentskipToFooter

Rapporteren over de CO2-uitstoot wordt onvermijdelijk en verplicht

Duurzaamheidswetgeving verplicht bedrijven hun CO2-uitstoot inzichtelijk te krijgen. De Topsector Logistiek en evofenedex maken dit, in samenwerking met Buck Consultants International (BCI), voor bedrijven gemakkelijker.

Rapporteren over de CO2-uitstoot van jouw bedrijf wordt verplicht. Dat kan komen omdat je bedrijf onder de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive-wetgeving) valt. Of dat een klant per vracht wil weten wat de uitstoot is. Het rapporteren wordt in ieder geval onvermijdelijk voor elk bedrijf. Bedrijven doen er daarom goed aan nu te starten met het monitoren van hun CO2-uitstoot.

Project ‘Snel CO2-monitoring’

Om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij deze nieuwe taak, heeft de Topsector logistiek, in samenwerking met evofenedex en BCI, het project ‘Snel CO2-monitoring’ opgestart. Via dit project kunnen maximaal veertig bedrijven kosteloos, gedurende vijf maanden, ondersteuning krijgen bij het inventariseren en monitoren van hun CO2-uitstoot. Na deze periode is het de bedoeling dat de deelnemende bedrijven blijvend grip en inzicht hebben in hun CO2-uitstoot. En op basis van de verkregen data hierdoor niet alleen duurzamer, maar ook kostenefficiënter werken.

Kortdurend traject

In de periode van juni tot en met november 2023 zijn er adviseurs vanuit evofenedex en BCI beschikbaar die bedrijven helpen met het opzetten van de inventarisatie en de monitoring van de CO2-uitstoot met behulp van BigMile-software. Deze software geeft een bedrijf inzicht in de uitstoot vanuit de logistieke processen en in de uitstoot binnen de eigen keten.

Deelnemende bedrijven moeten tijdens het gehele project rekening houden met een ureninvestering van ongeveer 40 uur van een werknemer die deze taak op zich neemt.

CO2-reductie netwerk

CO2-monitoring is de eerste stap om CO2 te reduceren. Als bedrijf neem je, als onderdeel van dit project, daarom ook deel aan een netwerk van verschillende bedrijven die met elkaar kennis uitwisselen hoe zij CO2-uitstoot reduceren. In de periode juni tot en met november 2023 worden er voor dit doel ook bijeenkomsten (online en fysiek) georganiseerd.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over de inhoud van het project en heb je interesse om deel te nemen, meld je dan aan bij Manous Koopmans, projectleider duurzaam vervoer.

Hieronder hebben we alvast wat veelgestelde vragen op een rij gezet.

Veelgestelde vragen over het project ‘Snel CO2-monitoring’

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer