skipToContentskipToFooter

Britse overheid werkt vanaf 1 januari met Temporary Storage of Pre-Lodgement

10-12-2021 Als gevolg van brexit start de Britse overheid per 1 januari 2022 met het verder aanscherpen van de douaneregels aan de Britse grens. Dit heeft gevolgen voor iedereen die exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. Voldoen jij en/of jouw ketenpartners niet aan de gestelde eisen, dan kan je lading in de Britse of zelfs al Nederlandse haven niet verder. Voorkom vertraging of zelfs terugsturen, met alle (financiƫle) consequenties van dien.

Vanaf 1 januari 2022 hanteert de Britse overheid 2 verschillende modellen voor toegang van ladingen tot het Verenigd Koninkrijk (VK): Temporary Storage en Pre-Lodgement. Bij Temporary Storage kan lading die het VK binnenkomt, tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit. Bij Pre-Lodgement doet de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger de aangifte al voor vertrek van de ferry in Nederland. Bij aankomst in het VK kan de lading daarna in de regel direct verder, of de chauffeur wordt voor inspectie verwezen naar een Inland Border Facility. De Britse havens bepalen zelf hun keuze in het gebruik van de toegangsmodel(len). De havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide modellen toe.

1 juli: strengere eisen veterinaire en fytosanitaire ladingen

Daarnaast stelt het VK vanaf 1 juli 2022 strengere eisen aan de invoer van veterinaire en fytosanitaire ladingen. Stapsgewijs wordt voor dergelijke lading een gezondheidscertificaat verplicht en vindt inspectie plaats bij de Border Control Posts.

Get Ready for Brexit

Een uitgebreid overzicht met concrete actiepunten is te vinden in de nieuwsbrief van Get Ready for Brexit van vrijdag 10 december 2021.