skipToContentskipToFooter

Zo maak je een start met verduurzaming van je voertuigen

08-02-2024 Verduurzamen en optimaliseren van het wagenpark wordt de komende jaren steeds belangrijker, maar hoe begin je? Deze 10 tips helpen je een eind op weg.

Verduurzamen en optimaliseren van het wagenpark is een complexe taak. Niet alleen omdat er nieuwe, soms grote investeringen mee gemoeid zijn, maar ook omdat vraag en aanbod wezenlijk anders is dan in het verleden, toen er alleen de keuze was voor dieselvoertuigen. Met de volgende 10 tips helpen we je het juiste pad te kiezen naar een duurzaam wagenpark.

1. Inventariseer de mogelijkheid om het transport uit te besteden

Mogelijk kun je het vervoer van jouw goederen of diensten uitbesteden aan een duurzame vervoerder. Wellicht zijn de uiteindelijke uitbestedingskosten namelijk lager dan de eigen investeringskosten over een langere termijn. 

2. Beoordeel de inzet van je huidige wagenpark

Welke voertuigen qua laadvermogen en reisafstand (actieradius) heb je echt nodig, bijvoorbeeld om in stedelijk gebied te rijden? Inventariseer welke klanten zich in zero-emissiezones bevinden.

3. Kies voor samenwerking met andere bedrijven om vervoersbewegingen te verminderen

Is lading bundelen een mogelijkheid? Denk aan:

  • samenwerken met een bedrijf bij jou op het bedrijventerrein;
  • bevoorraden van binnensteden via cityhubs.

4. Laat digitalisering jouw vervoer optimaliseren

Ritplanningssoftware optimaliseert vervoersbewegingen en dat is beter voor het milieu. Verdiep je eens in deze software als je er nog geen gebruik van maakt.

5. Weet wat je nodig hebt bij een nieuw (elektrisch) voertuig

Als je gebruikmaakt van een aanhangwagen, moet je rekening houden met een kleinere actieradius van het elektrische voertuig. Beoordeel of er voldoende laadpunten in de omgeving zijn.

6. Overweeg om een ander voertuig in te zetten

Inventariseer de volumes van je meest voorkomende ladingen en stel daar je voertuigbehoefte op af.

7. Kies jouw beste moment voor de aanschaf van een nieuw voertuig

Nadert een voertuig het einde van zijn levensduur of kan het nog even mee? Overweeg leasen als een tijdelijke oplossing als de aanschaf van een elektrisch voertuig nog geen optie is.

8. Inventariseer of al je voertuigen zero-emissie moeten worden

Geen klanten in zero-emissie- of milieuzones? Je hebt nog even uitstel voor het verduurzamen van je wagenpark. 

9. Kijk naar de toekomst van je bedrijf

Wellicht heb je de luxe dat je nog klanten belevert buiten zero-emissiezones. Het is niet ondenkbaar dat er de komende jaren steeds meer zones bijkomen in verschillende gemeenten. Of dat bestaande zones groter worden. Dan wil je liever voorbereid zijn, en geen klanten mislopen of boetes krijgen.

10. Bedenk wat je in de toekomst met duurzaamheid gaat doen

Duurzaam vervoer is de toekomst van vrijwel al het wegtransport. Verdiep je in de materie en onderscheid je met duurzaam vervoer van de concurrent. Zowel bedrijven als consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die duurzaam opereren. Ook gaat CO2-uitstoot geld kosten door een CO2-heffing.

Zelf het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig

Voor veel bedrijven die voor de duurzame transitie staan is het maken van keuzes op dit vlak, ondanks nuttige stappenplannen, nog steeds geen gemakkelijke opgave. Om leden van evofenedex met verduurzaming te helpen, hebben wij het Klankbordgesprek Duurzaam Wagenpark ontwikkeld. Bij deze dienst komt een expert van evofenedex op bezoek voor een inventarisatie van het wagenpark en een uitgebreid gesprek over de logistieke bedrijfsvoering en duurzaamheidswensen. Hierna volgt een pragmatisch advies waarmee je als bedrijf direct mee aan de slag kunt gaan. 

Lees meer over de adviesdienst Klankbordgesprek Duurzaam Wagenpark.

Bedrijven die zelf aan de slag willen gaan, ondersteunen we graag met ons e-book Handreiking Duurzaam Vervoer. Hierin lees je alles over duurzaam vervoer: van alternatieve aandrijving tot zero-emissiezones. Een compleet naslagwerk over de duurzame vervoersoplossingen voor de logistiek van morgen. 

Vragen? Ledenservice helpt je verder

Aan de slag met een duurzaam wagenpark? Neem contact op met onze ledenservice.