skipToContentskipToFooter

Logistieke panden steeds duurzamer uitgevoerd

12-06-2024 Het aantal BREEAM-gecertificeerde logistieke panden is vorig jaar met iets meer dan 50 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die eerder deze week zijn vrijgegeven op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Het certificaat is een internationaal erkende standaard voor duurzaamheid die objectief meetbare voordelen biedt.

De resultaten staan in de door vastgoedontwikkelaar Panattoni, LXA Advocaten en makelaarsvereniging Dynamis gepresenteerde whitepaper ‘BREEAM-NL Certificaten: De Duurzame Boost voor Logistiek Vastgoed’. De whitepaper onthult een stijging van 51,8% in het aantal BREEAM-NL gecertificeerde logistieke panden in 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en beheer van Dutch Green Building Council, nam het eerste exemplaar van de whitepaper in ontvangst. “De resultaten benadrukken de cruciale rol van BREEAM-NL certificering in de verduurzaming van logistiek vastgoed. De toename van het aantal gecertificeerde logistieke panden toont aan dat de sector actief bijdraagt aan de energietransitie en duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer partijen de voordelen van BREEAM-NL erkennen en implementeren.”

Impact BREEAM-NL certificering

Een belangrijk inzicht uit de whitepaper is dat het BREEAM-NL certificaat voor alle partijen die betrokken zijn bij een logistieke vastgoedontwikkeling toegevoegde waarde heeft. Voor investeerders betekent het voldoen aan BREEAM-NL criteria dat hun vastgoed voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria en eisen van de EU Taxonomie. Dit maakt het gemakkelijker om te rapporteren onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en trekt groene investeringen aan.

Voor eindgebruikers vergemakkelijkt BREEAM-NL de bijdrage aan de ESG-doelstellingen (Environmental, Social, and Governance) en de naleving van duurzaamheidsrapportages zoals vereist onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Verder kan een hoge BREEAM-NL score leiden tot praktische voordelen zoals lagere operationele kosten door verbeterde energie-efficiëntie en verminderd waterverbruik en een gezondere werkomgeving door een betere luchtkwaliteit en natuurlijk licht.