skipToContentskipToFooter

Dit jaar 30 miljoen euro beschikbaar voor aanschaf elektrische vrachtauto’s

09-03-2023 Ondernemers die subsidie willen aanvragen voor de aanschaf van een elektrische vrachtauto, kunnen dit vanaf 4 april 2023 9.00 doen via de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks ofwel AanZET. evofenedex verwacht dat hiervoor ook dit jaar veel animo zal zijn. Het is daarom belangrijk nu alvast stappen te zetten en de aanvraag goed voor te bereiden.

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) heeft in 2023 een budget van 30 miljoen euro voor het aanschaffen van elektrische vrachtauto’s. Dit is 5 miljoen euro meer dan in 2022. Bij het bereiken van het subsidieplafond wordt de inschrijving gesloten. Dit plafond werd vorig jaar binnen één dag bereikt. Ook dit jaar verwachten we dat veel ondernemers gebruik willen maken van de regeling om hun wagenpark te verduurzamen.

Hoe de AanZET-subsidie verder gaat in 2024, is nog niet bekend. We zijn hierover in nauw contact met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de andere vervoerspartijen.

Aan alle voorwaarden

Alleen nieuwe, volledige emissieloze vrachtauto’s in voertuigcategorie N3 of N2 vanaf een gewicht van 4250 kilogram komen in aanmerking voor de subsidie. Nieuw dit jaar is dat bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten voldoen aan alle voorwaarden van de regeling. Wie een stap overslaat, krijgt geen subsidie via AanZET. De subsidie is vanaf dinsdag 4 april 2023 9.00 uur online aan te vragen. Hiervoor is een eHerkenning niveau 2+ of een hoger niveau met de juiste machtiging nodig.

5 april waarschijnlijk te laat

Doordat er opnieuw veel animo wordt verwacht voor AanZET, is het belangrijk alles goed geregeld te hebben vóór 4 april. Alleen zo kun je zodra de inschrijving opent direct jouw aanvraag indienen; wie dit op 5 april doet, vist waarschijnlijk achter het net. In de Checklist AanZET staan alle benodigde stappen om de subsidieaanvraag goed voor te bereiden. Om ondernemers hierbij te helpen, is er dit jaar voor het eerst een webinar. Aanmelden hiervoor kan tot 21 maart.

Subsidie voor bestelauto’s (SEBA)

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) voor bestelauto's werd afgelopen januari al geopend. Deze regeling loopt tot vrijdag 29 december 2023 12.00 uur Volgens de laatste stand van het budget is van de beschikbare 33 miljoen euro inmiddels meer dan 11 miljoen euro uitgegeven.