skipToContentskipToFooter

Het is raadzaam in het contract een onderhandelingsclausule op te nemen

01-11-2021 Sommige bedrijven hebben momenteel problemen hun goederen op tijd in het Verenigd Koninkrijk geleverd te krijgen. Dit komt onder meer voort uit chauffeurstekorten. Hierdoor kunnen bedrijven soms niet aan hun contractuele verplichtingen voldoen. Kun je je dan beroepen op overmacht?

De beoordeling of een beroep op overmacht zal slagen, is niet eenvoudig. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Toepasselijk recht Naar Nederlands recht zal een beroep op overmacht slagen als er sprake is van een onvoorziene omstandigheid. Er wordt gesteld dat het chauffeurstekort een gevolg is van de brexit in combinatie met de pandemie. Beide gevallen worden volgens de rechtspraak niet meer gezien als een onvoorziene omstandigheid en een beroep op overmacht zal dus niet snel slagen. Er zijn echter ook andere oorzaken waardoor een chauffeurstekort kan ontstaan. In dat geval moet je aantonen dat er wel sprake is van een onvoorziene omstandigheid en dat de tekorten niet het gevolg zijn van de brexit of de pandemie. Dat zal in de praktijk zeer lastig zijn.
  • Formulering overmachtsclausule Een brexit-clausule met daarin een onderhandelingsverplichting kan in veel gevallen dit soort risico’s voorkomen. Ga daarom na wat er is overeengekomen over overmacht. Het is raadzaam in het contract of de algemene voorwaarden een onderhandelingsclausule op te nemen. De kans blijft overigens wel klein dat een beroep op overmacht slaagt. evofenedex heeft een voorbeeldclausule opgesteld die je bij de ledenadviseurs kunt opvragen.

Heb jij ook een exportvraag?

Als lid van evofenedex kun je kosteloos je vragen neerleggen bij onze ledenadviseurs. Zij zijn thuis in allerlei onderwerpen zoals de ICC Incoterms® 2020-regels, brexit, btw of marktentree en helpen je graag verder!