skipToContentskipToFooter

Bestelauto privé meegeven kan een hoop geld kosten

09-04-2018 Wanneer een werkgever een niet-persoonsgebonden bedrijfsauto met grijs kenteken aan zijn werknemer ter beschikking stelt, dan moet de werkgever bepalen of de werknemer wel of niet privé mag rijden met de bestelauto van de zaak.

Het is dus van belang om dat laatste goed vast te leggen om onaangename verrassingen te voorkomen. Grofweg zijn er twee manieren om dat te regelen. De meest eenvoudige manier is de werknemer de verklaring ‘uitsluitend zakelijk gebruik‘ bij de Belastingdienst te laten indienen. In dat geval is het de Belastingdienst die toezicht houdt op het privégebruik.

Nauwkeurig contract

De andere mogelijkheid is het opstellen van een contract. Dat moet in overeenstemming met de belastinginspecteur en vraagt om strikte voorwaarden. Zo moet er onder meer in beschreven staan welke beperkingen er ten aanzien van het gebruik worden opgelegd. Ook moet er nauwkeurig in worden beschreven hoe er wordt gecontroleerd en waar deze gegevens worden vastgelegd. Overigens ligt in het geval van zo’n contract de controle op privégebruik bij de werkgever. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van benzinebonnen.

Bij beide mogelijkheden hoeft de werkgever geen bijtelling privégebruik in te houden op het loon. Dit heeft wel tot gevolg dat werknemers het voertuig dan ook geheel niet privé mogen gebruiken. Wanneer bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur de Volkswagen Transporter in de avonduren gebruikt om even snel een verhuizing te verrichten, dan valt dit onder privégebruik.

Controle

De Belastingdienst controleert op fraude met bedrijfsauto’s. Dat doen ze onder meer met scanauto’s op parkeerterreinen van pretparken, bouwmarkten en meubelboulevards. En zo’n controle kan nare gevolgen hebben als je de zaken op papier niet goed hebt geregeld. “Als blijkt dat er weldegelijk privé mee wordt gereden en er geen duidelijke afspraken zijn tussen de werknemer en werkgever dan kan dat voor laatstgenoemde grote financiële gevolgen hebben. De Belastingdienst komt dan alsnog langs en eist de bijtelling over het voertuig. Daarbovenop volgt mogelijk nog een boete. 

Het is dus belangrijk om goede, sluitende afspraken te maken over privégebruik van de bedrijfsauto. 

Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met onze ledenadviseurs via onderstaand contactblok. 

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex