skipToContentskipToFooter

Controleer altijd het btw-nummer van de klant

23-02-2018 In een tweeluik behandelen we btw-vraagstukken. Deze eerste aflevering gaat in op btw binnen de Europese Unie. Bij levering van goederen binnen de Europese Unie, een zogenaamde intracommunautaire leveringen, geldt het 0% btw-tarief. Je brengt dan geen btw in rekening. Zowel de leverancier als de afnemer moeten dan wel ondernemer voor de btw zijn.

Bij levering van goederen binnen de Europese Unie, een zogenaamde intracommunautaire leveringen, geldt het 0% btw-tarief. Je brengt dan geen btw in rekening. Zowel de leverancier als de afnemer moeten dan wel ondernemer voor de btw zijn. Om het 0% btw-tarief te mogen toepassen, is het van belang dat de afnemer een ‘intracommunautaire verwerving’ doet. Dat is het geval als een btw-ondernemer goederen (of diensten) vanuit een andere EU-lidstaat afneemt.

Btw-identificatienummer

Het is dus van belang dat je weet wie de btw-ondernemer is met wie je zaken doet. Je dient het btw-identificatienummer van je afnemer te controleren en te vermelden op de door jou uit te reiken factuur. Het verifiëren van het btw-identificatienummer kan via het VIES – systeem (VAT information Exchange System).

Bevestiging van controle

Zorg ervoor dat je in de administratie vastlegt dat je het btw-identificatienummer hebt gecontroleerd. Dat kan door een schermafdruk al dan niet digitaal. Als bij controle van je administratie blijkt dat de klant geen ondernemer is voor de btw, dan kun je een naheffingsaanslag krijgen. Je moet dan alsnog zelf de btw betalen over de geleverde goederen en/of diensten.

Benieuwd naar het vervolg van deze btw-aflevering? Lees dan de tweede aflevering over btw en Ex Works.