skipToContentskipToFooter

“Wij roepen de overheid op stevig in te zetten op meer Europese coördinatie en betere informatievoorziening”

02-12-2020 Evenals in voorgaande maanden heeft ruim 54 procent van de exporterende bedrijven de omzet in november met gemiddeld 21 procent zien dalen. 10 procent van de exporterende bedrijven heeft juist profijt van de coronacrisis en boekte ook afgelopen maand een duidelijke groei van zelfs 15 procent. Dit blijkt uit de maandelijkse Corona Export Monitor van evofenedex, de ondernemersvereniging van 15.000 handels- en productiebedrijven, en kredietverzekeraar Atradius.

Vraaguitval is bij 65 procent van de bedrijven nog steeds een groot probleem. Orders blijven deels uit. Hierdoor zien wij ook op het vlak van personeel een uitschieter naar boven: 27 procent van de bedrijven had in november 2020 te kampen met een personeelsoverschot. Dat is 6 procent meer dan in oktober.

Betere informatievoorziening

Opvallend is dat de negatieve impact in november in eigen land relatief minder wordt ervaren dan in de ons omringende landen. Met name in Italië en Frankrijk zien wij, waarschijnlijk als gevolg van nieuwe lockdowns, de uitdagingen toenemen. “Die trend herkennen wij goed”, aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “Ons bereiken regelmatig geluiden van ondernemers die door de bomen het bos niet meer zien door de verschillende varianten aan lockdowns, inreisbeperkingen en quarantaineverplichtingen. Wij roepen de overheid dan ook op stevig in te zetten op meer Europese coördinatie en betere informatievoorziening over wat er wel en niet kan in de verschillende lidstaten. Dat gaat zeker helpen bij het noodzakelijke herstel van de export. Met meer zekerheden is het immers beter handel drijven.”

Voorzichtig positief

Gevraagd naar hun verwachting over de duur van de impact van de coronacrisis op de bedrijfsvoering, tonen ondernemers zich voorzichtig positief. Ruim een derde van de respondenten verwacht dat de impact in de lente van 2021 voorbij is. Nog een derde verwacht dat dit duurt tot in de zomer van volgend jaar; 15 procent tot de herfst 2021 en 20 procent tot eind 2021. 60 procent van de bedrijven denkt er na de crisis nog te zijn met dezelfde bedrijfsgrootte.