skipToContentskipToFooter

Commissaris van de Koning in Gelderland bezoekt De Weerd tentenverhuur in Voorst

18-05-2020 Op uitnodiging van ondernemersvereniging evofenedex bezocht de commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, vrijdag tentenverhuurbedrijf De Weerd in Voorst. Dit bedrijf is in de regio een voorname speler voor het leveren en opbouwen van diverse soorten tenten voor kleine, middelgrote en grote evenementen. Met het bezoek wilde de commissaris zelf zien en horen hoe de evenementenbranche wordt getroffen door het coronavirus. En hij wilde namens de provincie Gelderland niet alleen dit bedrijf, maar alle ondernemers die de gevolgen ondervinden van de coronacrisis een hart onder de riem steken.

Met het schrappen van alle evenementen in Nederland tot september heeft de evenementenbranche het ongelooflijk zwaar. De omzet is al weken sterk gereduceerd en de medewerkers zijn met onderhoudswerkzaamheden bezig. Berends wilde graag horen en zien wat het coronavirus teweegbrengt in de verschillende geledingen van de Gelderse samenleving: “Ik vind het belangrijk van ondernemers zelf te horen waar ze nu in deze crisis tegenaan lopen. Ook in Gelderland werkt de provincie mee met de ondernemers om oplossingen te zoeken. Dit soort bezoeken helpen daar enorm bij.”

Agenda in één klap leeg

De commissaris werd bij het bezoek aan het bedrijf begeleid door de directeur-eigenaren Griete en Johan Willem de Weerd en directeur van evofenedex, Bart Jan Koopman. Volgens Griete de Weerd regende het in maart dagelijks annuleringen. “De agenda stond gevuld van april tot en met juli. Na de laatste maatregelen zijn alle publieksevenementen tot en met 1 september weggevallen. Wat overbleef was het bouwen van enkele tenten bij het ziekenhuis hier in Zutphen. Met het wegvallen van alle evenementen tot en met 1 september is voor veel bedrijven in onze branche het volledige jaar naar de knoppen. Ik hoop dat wij als tentenbranche gehoord worden, want er is een heel grote evenementenmarkt in Nederland waar ongeveer 10.000 evenementen per jaar worden gehouden. En alle bedrijven die daaraan leveren zijn uiteraard ook getroffen. Het beslaat in totaal ongeveer 68.000 werknemers die direct te maken hebben met de gevolgen van de evenementenstop.”

Directeur van evofenedex Koopman stelt het bezoek van Berends zeer op prijs om op die manier alle getroffen leden van evofenedex een hart onder de riem te steken. “Samen met de commissaris willen we dit bezoek ook gebruiken om vooruit te kijken. Als straks de coronacrisis voorbij is, kunnen onze leden alle hulp gebruiken om hun bedrijf en de bijbehorende logistiek weer draaiende te krijgen.

Ondertussen werken broer en zus hard om hun bedrijf coronaproof te maken. Griete de Weerd: “Onze mensen hebben de kantine anders ingedeeld zodat ze 1,5 meter uit elkaar zitten en in onze bedrijfswagens zitten maximaal drie mensen en zo gepositioneerd dat er voldoende ruimte is tussen de collega’s. Als er tenten nodig zijn, dan zijn wij er weer klaar voor.”