skipToContentskipToFooter

De vijf pijlers van het sanctiepakket EU

26-02-2022 Bericht van de Europese Commissie:
“Donderdagavond werd een pakket van grootschalige en gerichte sancties opgesteld tijdens de bijzondere bijeenkomst van de Europese Raad. De sancties hebben maximale impact op de Russische economie en de politieke elite. Ze zijn nauw gecoördineerd met partners en bondgenoten van de EU, waaronder de VS, het VK, Canada, Noorwegen, Zuid-Korea, Japan en Australië. Het pakket bestaat uit de volgende vijf pijlers:

  1. De financiële sector: Rusland wordt afgesneden van de belangrijkste kapitaalmarkten. Daarmee raken we nu 70% van de Russische bankenmarkt, maar ook belangrijke staatsbedrijven, onder meer op het gebied van defensie. Deze sancties zullen de leenkosten van Rusland doen toenemen, de inflatie aanwakkeren en de industriële basis van Rusland geleidelijk uithollen. We raken ook de Russische elite door hun deposito's in te perken zodat zij hun geld niet meer in vrijhavens in Europa kunnen onderbrengen.
  2. De energiesector: ons exportverbod zal de oliesector treffen. Door het verbod zal Rusland zijn olieraffinaderijen, die in 2019 nog goed waren voor 24 miljard EUR aan exportinkomsten, niet meer kunnen moderniseren.
  3. De transportsector: het verbod op de verkoop van vliegtuigen, reserveonderdelen en uitrusting aan Russische luchtvaartmaatschappijen zal schade toebrengen aan deze uitermate belangrijke sector van de Russische economie en aan de connectiviteit van het land. Driekwart van de Russische commerciële luchtvloot is gebouwd in de Europese Unie, de VS en Canada. Rusland is dus enorm afhankelijk op dat vlak.
  4. Exportcontroles en een verbod op de exportfinanciering: we beperken de toegang van Rusland tot de cruciale technologie die het nodig heeft om een welvarende toekomst op te bouwen, zoals halfgeleiders en geavanceerde technologieën.
  5. Het visumbeleid: diplomatiek en soortgelijk personeel alsook zakenlui krijgen geen bevoorrechte toegang meer tot de EU.”

Verdere updates:
De Nederlandse ambassade in Kyiv is tot nader order gesloten. Er is geen consulaire dienstverlening in Oekraïne. Ook het trefpunt in Lviv is gesloten. Het trefpunt in Lviv is verplaatst naar Jaroslaw aan de Poolse kant van de grens met Oekraïne.
Het contactcentrum is voor consulaire hulpvragen 24 uur per dag bereikbaar op nummer +31 247 247 247 en ook bereikbaar via Whatsapp op nummer +31 620 826 032.

ANP meldt dat Rusland als reactie op de sancties van Westerse landen, beslag gaat leggen op gelden die buitenlandse burgers en bedrijven in Rusland hebben staan. Onteigeningen van bezittingen in Rusland van bedrijven gevestigd in de EU, de VS en ‘andere onvriendelijke rechtsgebieden’ sluit het Kremlin niet uit.

De China-EU-spoorlijn functioneert nog wel, maar de verwachting is dat de capaciteit steeds meer onder druk komt te staan.

VNO-NCW heeft voor ondernemers een overzicht gemaakt van de meest gestelde algemene vragen met daarbij de antwoorden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Rusland aangepast.