skipToContentskipToFooter

Brandstofprijs oefent het meeste effect uit op prijsontwikkeling

20-07-2022 Al een aantal jaar stelt evofenedex in samenwerking met TLN en Panteia het rapport 'Kostenontwikkelingen in het wegvervoer' samen. Deze rapportage verschaft een objectieve en onafhankelijke weergave van gedetailleerde informatie over de kostenontwikkeling in het binnenlands en grensoverschrijdend wegvervoer.

Naast gegevens over de opgetreden kostenontwikkelingen in 2022 worden ook de verwachtingen voor 2023 weergegeven. Het hoofdthema dit jaar is disruptie en de gevolgen daarvan.

Oekraïne

Het rapport gaat dit jaar uitgebreid in op de keten- en prijseffecten als gevolg van disruptie; de inval in Oekraïne en COVID-19. “Alhoewel de coronacrisis wat geluwd is, zorgt de situatie in Oekraïne ook nog voor na-effecten in de keten. Zoals de gestegen brandstofprijzen. Brandstof is uiteindelijk een van de componenten die het meeste effect uitoefenen op de prijsontwikkeling”, aldus Ricky Voorn, ledenadviseur bij evofenedex en betrokken bij de samenstelling van het rapport.

Gebruikerservaringen gevraagd

Het rapport Kostenontwikkeling wegvervoer wordt door onderzoeksbureau Panteia opgesteld in opdracht van evofenedex en TLN. De inhoud van het rapport is mede gebaseerd op de gebruikerservaringen van de leden van evofenedex, TLN en andere partijen in de logistieke sector. “Voor het verzamelen van deze gegevens zet Panteia onder een zogeheten bedrijvenpanel een enquête uit. In deze enquête wordt een aantal kostprijsgerelateerde vragen gesteld. Zoals vragen over materieel, verzekering, brandstof, loonkosten, reparatiekosten en algemene marktontwikkelingen. Ricky Voorn: “Ik nodig onze leden van harte uit om deel te nemen aan dit bedrijvenpanel; met hun informatie wordt het rapport nog waardevoller. Leden die interesse hebben, kunnen met mij contact opnemen.”

Webinar

Op 6 oktober organiseren we samen met TLN het jaarlijkse webinar Kostenontwikkelingen wegvervoer, exclusief voor leden van beide organisaties. Deelnemers aan het webinar ontvangen na afloop het rapport direct gratis in hun mailbox.