skipToContentskipToFooter

Een thuispomp of tanken langs de weg?

18-07-2018 Wie een groot wagenpark heeft, heeft meestal ook een brandstofpomp op het eigen terrein. Toch is dat niet in alle gevallen voordelig.

In het verleden besloten bedrijven om een tankinstallatie op het eigen terrein te plaatsen om zo snel en gemakkelijk brandstof bij de hand te hebben. Toch is de vraag of een dergelijke installatie nog voordelig is. Door de concurrentie van brandstofleveranciers is de prijs langs de weg nagenoeg gelijk met die van de zogenoemde thuispomp. Kort de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

  1. Gemak bij het vullen van de tank. Medewerken die beginnen of eindigen met hun dienst kunnen de tank vullen met brandstof, zodat er geen tijd verloren gaat aan het omrijden langs een tankstation.
  2. Het voorkomt fraude met brandstof. Een medewerker die even snel een jerrycan volgooit voor privégebruik krijgt geen kans. Bij een tankstation langs de weg is de verleiding om dit wel te doen, groter.
  3. De leverancier van de brandstofpomp op het eigen terrein levert vaak ook smeermiddelen. Ook is het mogelijk om een pomp te regelen op ene externe locatie, zoals een bouwplaats.

Nadelen:

  1. De kosten voor het onderhoud, gebruik en afschrijving kunnen behoorlijk oplopen. Belangrijk is om te weten hoeveel je op jaarbasis kwijt bent. Daarnaast moet je ook rekening houden met extra kosten, zoals het voldoen aan allerlei wetgeving om een tankinstallatiecertificaat te kunnen krijgen. Deze is sinds 2015 verplicht.
  2. Een tankinstallatie neemt aardig wat ruimte in beslag op een terrein. Dure grond die wellicht op een andere manier meer oplevert dan het behaalde voordeeltje met de thuispomp.
  3. Een tankinstallatie heeft nogal gevolgen voor het milieu en daar ben je als bedrijf verantwoordelijk voor. Ook voor de risico’s in de toekomst.

Er zijn dus best een hoop zaken waarmee je rekening moet houden bij het maken van een goede afweging tussen een thuispomp of tanken langs de weg. Samen met onze partner BP kunnen wij helpen om uit te zoeken wat de meest praktische en interessantste mogelijkheid is. Kijk voor meer informatie op onze website: evofenedex BP Fuel & Charge tankpas | evofenedex