skipToContentskipToFooter

“Wereldwijde supplychains veiligstellen en verladers beschermen tegen prijsstijgingen”

10-01-2024 De European Shippers’ Council roept op een einde te maken aan het geweld in de Rode Zee, waar Houthi-militanten internationale schepen en de bemanningen hebben aangevallen en gekaapt. De Europese verladersorganisatie roept op tot maatregelen om de wereldwijde supplychains veilig te stellen en verladers te beschermen tegen ongebreidelde prijsstijgingen van hun transport.

De aanvallen van de Houthi-rebellen hebben volgens de European Shippers’ Council (ESC) ernstige negatieve gevolgen voor de wereldwijde toeleveringsketens, duurzaamheid en internationale handel. “Hierdoor komt de reeds bestaande inflatiedruk die door verladers en consumenten wordt gevoeld, verder onder spanning te staan.”

De ESC roept de Europese Unie en bondgenoten over de hele wereld op de nodige en weloverwogen stappen te ondernemen om een einde te maken aan het terrorisme in de Rode Zee en het internationale zeerecht te herstellen. “Bemanningen, ladingen en schepen moeten te allen tijde worden beschermd. Ze mogen nooit worden gebruikt als onderpand voor internationale conflicten.”

Verladers beschermen

Het samenwerkingsverband van verschillende nationale organisaties in Europa staat voortdurend in contact met Europese en internationale organisaties die oproepen tot concrete en snelle maatregelen om de wereldwijde toeleveringsketens te beveiligen en verladers te beschermen tegen ongebreidelde stijgingen van hun transportkosten. “De huidige prijsstijgingen van de rederijen staan niet in verhouding tot de extra kosten die zij moeten maken door de problemen in de Rode Zee”, aldus Casper Roerade, beleidsadviseur voor zeevaart.

Zo min mogelijk hindernissen

De ESC zet zich in voor een goed functionerende economische markt met zo min mogelijk hindernissen. evofenedex is een van de grootste leden en speelt een vooraanstaande rol in deze organisatie. Via de ESC beïnvloeden wij wet- en regelgeving van de EU. Regelmatig is er overleg op topniveau met de Europese Commissie over handelsakkoorden, marktwerking, Douane, de interne markt en duurzaamheid.