skipToContentskipToFooter

evofenedex houdt van 15 tot en met 19 juni de Week van de Veiligheid

Een vrachtauto die wegrijdt terwijl er nog geladen wordt, een aanrijding tussen een heftruck en een voetganger, blootstelling aan een gevaarlijke stof: magazijnen en distributiecentra hebben te maken met grote risico’s op het gebied van arbeidsongevallen. evofenedex ziet deze risico’s en roept handels- en productiebedrijven op meer tijd te besteden aan veilig en gezond werken en organiseert daarom de Week van de Veiligheid.

In verband met het coronavirus is de Week van de RI&E landelijk afgelast. Goede informatie en kennis op het gebied van veiligheid en de RI&E blijft echter belangrijk. Om bedrijven in deze uitzonderlijke situatie toch handvatten te bieden organiseren wij van 15 tot en met 19 juni de Week van de Veiligheid. Met diverse webinars, een toolbox, kennisartikelen en whitepapers krijg je dagelijks tips en handvatten om - ook in de anderhalvemetereconomie - veilig en gezond te (blijven) werken. Mis niets van deze week en meld je aan voor de mailupdates.

Programma

Tijdens de Week van de Veiligheid bespreken we elke dag een bepaald thema dat te maken heeft met veilig en gezond werken in het magazijn. Het coronavirus en de maatregelen die bedrijven moeten nemen onderstreept het belang van het waarborgen van gezond en veilig werken. Met praktische tips en tricks helpen we je op weg deze thema’s in jouw magazijn naar een hoger niveau te tillen. Het programma is als volgt:

RI&E

Onlangs kondigde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2021 aan extra controles uit te voeren in Nederlandse magazijnen en distributiecentra. Aanleiding hiervan is het grote risico op arbeidsongevallen met onder meer heftrucks en pallettrucks. De belangrijkste en wettelijk verplichte voorwaarde voor een gezond en veilig magazijn is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel RI&E. Toch blijkt uit recente onderzoeken dat ongeveer de helft van de bedrijven (nog) geen RI&E heeft opgesteld.

De RI&E is voor iedere werkgever met personeel wettelijk verplicht. Voor het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving is het belangrijk dat je de risico’s binnen het bedrijf inventariseert, maatregelen neemt om deze risico’s te voorkomen en er op deze manier voor zorgt dat alle medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Het is daarom belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving rondom de RI&E. Om de kennis van onze leden te testen, stelden we onlangs een RI&E-quiz op. De 253 respondenten haalden een gemiddelde van een 7,0. Een ruime voldoende, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk dat iedereen in de organisatie kennis heeft van de geldende veiligheidsregels - en nog belangrijker – daar ook naar handelt.

Week van de Veiligheid

Om je te helpen om extra kennis op te doen of je basiskennis bij te spijkeren, besteden we daarom in de Week van de Veiligheid elke dag aandacht aan gezondheid en veiligheid in het magazijn, veilig werken met gevaarlijke stoffen, het aansturen van een team en hoe je kunt zorgen voor de juiste fysieke belasting van je werknemers. Uiteraard nemen we hierbij ook de richtlijnen voor de anderhalvemetersamenleving mee.

Aanmelden updates

Wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe artikelen, webinars, whitepapers en andere informatie die we in de Week van de Veiligheid delen? Meld je dan aan voor updates.