skipToContentskipToFooter

Voor duurzame kennisontwikkeling van medewerkers

Update 14.07.2023 Het STAP-budget wordt vanaf 2024 beĆ«indigd. Daarom heeft het kabinet besloten dat vanaf het septembertijdvak in 2023 alleen nog OCW-erkende opleidingen voor het STAP-budget in aanmerking komen.

08-12-2022 Opleidingen van evofenedex komen vanaf vandaag in aanmerking voor de STAP-subsidie, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Werknemers van leden kunnen jaarlijks een opleidingsbudget van 1000 euro aanvragen om zo duurzaam inzetbaar te blijven en te werken aan hun kennisontwikkeling. Het personeel blijvend bijscholen is belangrijk om ze te behouden en op het gewenste kennisniveau te houden op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is.

Bijblijven is cruciaal

Het kabinet heeft onlangs besloten om het aanvraagtijdvak voor STAP-budget van januari 2023 over te slaan, om misbruik van de regeling te onderzoeken. Het voor 2023 beschikbare STAP-budget blijft gelijk en zal over vijf aanvraagtijdvakken verdeeld worden. Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari. 

De overheid streeft ernaar binnen een paar jaar van deze tijdsvakken af te stappen, zodat werknemers het hele jaar door STAP-aanvragen kunnen doen. Want, of het nu gaat om een training over export, douaneregels of compliance, bijblijven in het vakgebied is cruciaal. Groot voordeel is dat de medewerker zelf de opleiding en subsidie kan aanvragen. Ondertussen zorgt evofenedex er voor dat achter de schermen alles goed wordt geregeld, dus er is geen gedoe met facturen.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie, bijvoorbeeld dat de training, cursus of opleiding nog niet is gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. Ook mag het geen opleiding zijn die wettelijk of bij cao verplicht wordt gesteld, deze moet de werkgever namelijk zelf betalen. De aanvraag dient minimaal vier weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. De cursist ontvangt van evofenedex een bewijs van aanmelding die nodig is bij de verdere aanvraag. Op onze website staat meer informatie over de stappen in het aanmeldproces.

Ontwikkelingen

Het STAP-platform en de subsidieregeling zijn nog volop in ontwikkeling. Zo komt er extra budget in 2023 voor mensen met maximaal een mbo niveau 4 opleiding, wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om ook meerjarige cursussen te volgen en wil minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het scholingsaanbod van STAP verder uitbreiden. Ook wil ze de subsidie gerichter inzetten voor maatschappelijk cruciale beroepen, denk daarbij aan de heftruckchauffeur, logistiek medewerker, vrachtautochauffeur en procesoperator. Het UWV stelt jaarlijks een lijst samen met kansrijke beroepen welke door de loopbaancoaches met werkzoekenden wordt besproken. Op die manier wordt er, eventueel in combinatie met een STAP-opleiding, ook gewerkt aan meer (zij-)instromers in deze beroepen en dus ook in de logistiek en handel.