skipToContentskipToFooter

Zuid-Afrika grootste afnemer van goederen

19-06-2024  De waarde van door Nederland geëxporteerde goederen naar Afrika is bijna met een kwart gedaald. Van alle Afrikaanse exportbestemmingen waren Nigeria, Angola en Senegal de grootste dalers, terwijl Algerije de grootste stijger was. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het statistiekbureau publiceert regelmatig exportcijfers. Dit keer lag de focus op Afrika. Volgens het CBS was de uitvoerwaarde van geëxporteerde goederen naar het Afrikaanse continent gedaald met 5,4 miljard euro naar 17,1 miljard euro. In totaal gaat het om een daling van 24 procent ten opzichte van 2022. Volgens het CBS komt dit vooral door een afname van de uitvoerwaarde van aardolie(producten).

Nigeria en Zuid-Afrika

Van alle Afrikaanse exportbestemmingen waren Nigeria, Angola en Senegal de grootste dalers. De uitvoerwaarde van goederen naar Nigeria daalde in 2023 met 3,8 miljard euro - dat is 61 procent lager dan een jaar eerder. Hierdoor is Zuid-Afrika nu de grootste Afrikaanse afnemer van goederen uit Nederland.

Na Nigeria waren Angola en Senegal de Afrikaanse landen met de grootste daling van de Nederlandse uitvoerwaarde. Bij Nigeria komt dit vooral door een daling van de uitvoerwaarde van aardolie(producten).

Olieprijs en brandstofeisen

De afname van de uitvoerwaarde van aardolie(producten komt enerzijds door de lagere olieprijs van het afgelopen jaar. En anderzijds door strengere brandstofeisen om te veel luchtvervuiling te voorkomen. Voor Nigeria heeft ook de afschaffing van de subsidieregeling op benzine effect op de lagere exportwaarde van aardolieproducten. Toch blijven aardolieproducten de belangrijkste exportgoederen richting Nigeria met een aandeel van 70 procent, aldus het CBS.

Algerije grootste stijger

Algerije liet als Afrikaans land de grootste stijging van de uitvoerwaarde vanuit Nederland zien: +0,2 miljard euro. Volgens het CBS komt dit doordat er relatief weinig aardolieproducten naar Algerije worden uitgevoerd. De uitvoerwaarde naar dit land wordt daardoor niet beïnvloed door de dalende olieprijzen. De grootste stijgers bij Algerije waren melk en room (+41 miljoen euro), wegtrekkers voor opleggers (+24 miljoen euro) en geneesmiddelen (+17 miljoen euro).