skipToContentskipToFooter

Werkzaamheden gevolgen voor vrachtvervoer

22-08-2023 De Gotthardtunnel in Zwitserland gaat woensdag 23 augustus weer open voor vrachtvervoer via het spoor. Maar het zal tot volgend jaar duren voordat alle herstelwerkzaamheden klaar zijn. Tot die tijd zal het spoorvervoer van en naar Italië hinder ondervinden en last hebben van capaciteitsproblemen, zo is de verwachting. 

Door het ontsporen van een goederentrein vorige week ontstond er een ravage in de Gotthardtunnel, een belangrijke transportroute tussen het noorden en zuiden van Europa. Onder meer de rails raakten flink beschadigd, waardoor de 2 tunnelbuizen voor treinverkeer werden afgesloten. Deze woensdag wordt 1 tunnelbuis weer geopend. In tegenstelling tot het reizigersvervoer kan het goederenvervoer via het spoor dan hervat worden. 

Overlast voor bedrijven

Dat laatste is goed nieuws voor bedrijven die hun goederen via het Zwitserse spoor laten vervoeren. Vervoerders kiezen vanwege de problemen rond de Gotthardtunnel momenteel voor andere treinroutes van en naar Italië. Op die routes geldt een lengtebeperking. Behalve de kosten voor het omrijden en de kortere treinen, valt de overlast voor bedrijven tot nu toe mee, volgens leden van de Raad van Spoorvervoerders van evofenedex. Hoe de planningen van de vervoerders na de zomervakantie eruit gaan zien, is nog niet duidelijk.