skipToContentskipToFooter

Duurzaamheid belangrijke pijler onder modernste handelsakkoord van EU

01-05-2024 Vandaag is de vorig jaar gesloten handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking getreden. Het verdrag is de modernste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten. Beide partijen verwachten dat hun handel flink zal groeien.

De handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland elimineert alle douanerechten op de export van de EU naar Nieuw-Zeeland en vergemakkelijkt de toegang van Europese bedrijven tot de Nieuw-Zeelandse markt van overheidsaanbestedingen. Beide partijen verwachten dat hun handel flink zal groeien. De overeenkomst bevestigt ook de versterkte betrekkingen met Nieuw-Zeeland en de betrokkenheid van de EU in de Indo-Pacifische regio.

Klimaatakkoord van Parijs

Het handelsverdrag is het eerste dat de nieuwe aanpak van de EU voor handel en duurzame ontwikkeling integreert. Hierbij staat centraal dat de overeenkomst het Klimaatakkoord van Parijs en fundamentele arbeidsrechten eerbiedigt. Dit kan in laatste instantie door middel van handelssancties worden afgedwongen.

Brede welvaart

Moderne handelsverdragen zijn een van de prioriteiten uit het 3-puntenprogramma van evofenedex voor de Europese verkiezingen op 6 juni aanstaande. “Handelsverdragen tussen Europese landen en andere landen zijn een must voor eerlijke internationale handel, een gelijk speelveld en geopolitieke stabiliteit. Deze verdragen moeten meer regelen dan handel tussen landen; ze moeten ook aspecten rondom brede welvaart, milieu en arbeidsomstandigheden omvatten. Aandacht voor draagvlak onder de bevolking is daarbij noodzakelijk”, aldus Elmar Otten, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.