skipToContentskipToFooter

NEX 2023 in Nieuwegein: futureproof exporteren

12-09-2023 Exportprofessionals kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het Nationaal Export Event (NEX). Dit jaarlijkse evenement vindt woensdag 1 november 2023 plaats in De Woonindustrie te Nieuwegein. Hoe ga jij om met onderwerpen als energietransitie, schaarste, geopolitieke ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie? Centraal daarbij staat dat flexibiliteit, wendbaarheid en veerkracht dé sleutelingrediënten zijn voor de succesvolle exporteur van morgen.

Het Nationaal Export Event ofwel NEX verwelkomt ervaren exporteurs, exportprofessionals en businessdevelopmentmanagers die willen uitbreiden naar nieuwe exportmarkten. Bezoekers kunnen een-op-een in gesprek met managers van ambassades en consulaten-generaal, en met afgevaardigden van de Netherlands Business Support Offices in de belangrijkste exportmarkten. Het programma biedt ook dit jaar weer gerenommeerde sprekers, netwerkmogelijkheden op maat en actuele workshops, waarvan ondernemersvereniging evofenedex er twee verzorgt.

Rol exportmanager verandert ingrijpend

In zijn workshop ‘Exportmanagerskills, ben je futureproof?’ gaat Mischa German in op de veranderende rol van de exportmanager. “Die rol verandert de komende jaren ingrijpend en daar horen vier nieuwe competenties bij: stakeholdermanagement, scenarioplanning, hybride communicatievaardigheden en informatiemanagement. Exportmanagers die daarin investeren houden meer tijd over voor hun klanten en zijn voorbereid op de uitdagingen in hun vak.” German is bij evofenedex verantwoordelijk voor het exportmanagersportfolio. Hij houdt zich specifiek bezig met het ondersteunen van exportmanagers bij hun uitdagingen. Dit doet hij door middel van onderzoek, het bieden van inhoudelijke deskundigheid, het organiseren van events en het managen van het Exportmanagers netwerk.

Meebewegen op golven van instabiliteit

In de workshop ‘De veranderende rol van de exportmanager in een veerkrachtige supplychain’ van Nanne Schriek staat ketenresilience centraal. “De afgelopen periode is duidelijk geworden hoe kwetsbaar de handelsketens eigenlijk zijn. Als exportmanager ben je niet alleen in meerdere mate afhankelijk van die ketens, maar je bent er zelf ook een belangrijk onderdeel van. De afgelopen decennia stelde de relatief stabiele omgeving het bedrijfsleven in staat zich te richten op kostenreductie, doelmatigheid en efficiency. Dit tijdperk van stabiliteit is voorbij en maakt plaats voor een meer veerkrachtige keten die in staat is op de golven van instabiliteit mee te bewegen. Dit leidt tot nieuwe trade-offs in ketens in de vorm van een spel tussen voorraad, sourcinggebieden, afzetmarkten en onderlinge afhankelijkheden en partnerships. In deze break-outsessie, die we samen met Hogeschool Windesheim organiseren, gaan we in op deze nieuwe werkelijkheid en leggen we uit aan welke knoppen je kunt draaien om veerkracht ook daadwerkelijk vorm te geven.” Schriek is senior projectmanager Supply Chain Management bij evofenedex.

Dit privaat-publieke evenement wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, evofenedex, ING, het Oranje Handelsmissiefonds en RVO.