skipToContentskipToFooter

26-10-2023 evofenedex heeft de afgelopen jaren vele bedrijven geholpen bij het inventariseren van de mogelijkheden van modal shift. Ook wordt de vereniging regelmatig gevraagd om haar ervaringen met modal shift te delen bij externe bijeenkomsten. Zo ook tijdens het Joint Corridors Off-Road Instap-event onlangs in Lelystad. 

“CO2-reductie, leveringszekerheid, congestie op de weg en grip op kosten. Deze argumenten horen wij vaak van leden van evofenedex als zij interesse tonen in de mogelijkheden van modal shift”, vertelt Mark van Geest, bedrijfsadviseur Vervoer bij evofenedex.

Van Geest helpt leden van evofenedex bij hun zoektocht naar de mogelijkheden om over te stappen van wegvervoer naar vervoer over het water of het spoor (modal shift). Zowel nationaal als internationaal. Ook deelt evofenedex regelmatig haar ervaringen met modal shift bij evenementen, bijvoorbeeld bij de instapevents van Joint Corridors Off-Road (JCOF).

Snuffelen op binnenlandterminal

De instap-events van JCOF bieden bedrijven de mogelijkheid om daadwerkelijk te ‘snuffelen’ op een binnenlandterminal. Hoe gaan de verschepingsprocessen in zijn werk? Welke veiligheidsmaatregelen zijn er getroffen? Ook het contact met andere bedrijven die modal shift overwegen, helpt ondernemers verder.

Tijdens een instap-event in Lelystad van JCOF konden verladers en vervoerders een bezoek brengen aan CTU Flevokust. Van Geest: “De JCOF wil bedrijven stimuleren om gebruik te maken van binnenvaart- of spoorcorridors om hun lading te vervoeren. Maar veel bedrijven missen de capaciteit om de switch naar modal shift te maken. De wil is er wel, maar de benodigde mensen nog niet. Als bedrijfsadviseur help ik bedrijven hierin verder. Maar ondernemers moeten eerst wel bekend raken met de voordelen van modal shift. Hiervoor lenen de instap-events zich goed. “

Ervaringen delen

De bijdrage van Van Geest aan de events bestaat uit het delen van de ervaringen die hij heeft opgedaan in de vele trajecten. Zo blijkt dat het realiseren van een modal shift-traject ook een kwestie van een lange adem is. “Tussen wens en werkelijkheid kan al snel 6 maanden zitten, weten we inmiddels. Ook is er sprake van koudwatervrees bij de belangstellenden, zoals twijfels over de leveringskwaliteit of angst voor gebrek aan grip op het transportproces. Allerlei misverstanden die wij bij deze instap-events kunnen wegnemen”, besluit Van Geest.

Maut en renovatie

Met de kostbare ontwikkelingen rondom de Maut in Duitsland, congestie op de weg en het chauffeurstekort doen bedrijven er goed aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden van de inzet van andere modaliteiten dan wegvervoer. Ook heeft de grootschalige renovatie van de infrastructurele kunstwerken in onder meer regio Zuid-Holland de nodige impact op goederenstromen. Modal shift kan dan uitkomst bieden.

Aankomende instap-events

In november staan er nog 3 instap-events van JCOF op de planning: 3 november in Tiel, 9 november in Tilburg en 13 november in Vlissingen. Mark van Geest is als spreker aanwezig op 13 november in Vlissingen. Deelnemen is geheel gratis. Inschrijven kan hier.

Modal Shift Instap Events

Bekijk de verschillende mogelijkheden in jouw regio