skipToContentskipToFooter

Jouw bestelauto is straks niet meer welkom in stadscentra

17-6-2021 Vanaf 1 januari 2025 zijn er in ongeveer 20 grote steden in Nederland zero-emissiezones van kracht. Dit is onder andere in Assen, Nijmegen, Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Leiden en Rotterdam. In totaal gaat er vanaf 2025 in ongeveer 30 tot 40 gemeenten een zero-emissiezone gelden. Dit is zo afgesproken in het Klimaatakkoord. We leggen in dit artikel kort uit wat je te wachten staat als je nu en in de toekomst een bestelauto gebruikt.

Deadlines

Vanaf 2028 mag er in zero-emissiezones geen enkele bestelauto meer rijden met C02-uitstoot. De regels maken wel een verschil in de typen vervuilende motor, waardoor vervuilendere voertuigen sneller de toegang wordt geweigerd. Zo mogen bestelauto’s met een Euro 5-motor (voertuigen veelal geproduceerd voor 2015) tot 31 december 2026 een zero-emissiezone binnenrijden. Heb je een bestelauto met een Euro 6-motor (voertuigen geproduceerd na 2015), dan mag je nog een jaar langer doorrijden. Maar na 31 december 2027 is ook jouw voertuig niet meer welkom in een zero-emissiezone.

Vanaf 2027 worden dus bestel- en vrachtauto’s met uitstoot geweerd. Wanneer men toch een zero-emissiezone inrijdt, kan de chauffeur een boete verwachten. Voor milieuzones geldt op dit moment een sanctiebedrag tussen de 100 en 250 euro, en waarschijnlijk worden dezelfde boetes gebruikt voor het overtreden van regels in zero-emissiezones.


Uitzonderingen

Voor bepaalde voertuigen gaan uitzonderingen gelden, vanwege de aard van de werkzaamheden waarvoor ze worden ingezet, zoals specifieke voertuigen bestemd de bouw. Maar dit is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Bedrijven die bijvoorbeeld actief in de bouw, horecabelevering, installatie, pakketbezorging zijn, doen er goed aan om zich alvast te laten informeren, te inventariseren in welke steden zij actief zijn en hoe frequent ze er komen. Kortom: er moeten plannen gemaakt worden om jouw wagenpark klaar te maken voor de toekomst. Bekijk het volledige overzicht van alle steden die een zero-emissiezone gaan instellen op onze website: Gemeenten met een zero-emissiezone | evofenedex

Hulp

Het wagenpark aanpassen aan de eisen van de toekomst is een uitdaging. Wij helpen bedrijven hiermee verder. Zo hebben we de zero-emissie-check van je wagenpark ontwikkeld. Hiermee adviseren we je wat je de komende jaren het best kunt doen met je wagenpark. Je wordt daarbij continu op de hoogte gehouden van alle veranderende wet- en regelgeving.