skipToContentskipToFooter

Meld problemen met DMS 4.0 bij evofenedex

25-01-2024 De migratie naar het nieuwe douaneaangiftesysteem DMS 4.1 is in volle gang, maar levert soms ook problemen op voor bedrijven. Wat is de laatste stand van zaken? En wat is het laatste nieuws rond de problemen bij het aangiftesysteem DMS 4.0?

De vergunninghouders van de huidige GPA (geautomatiseerde periodieke aangifte) hebben vorig jaar een brief van de Douane gekregen om hun planning door te geven voor de migratie naar DMS 4.1. Bijna alle 180 vergunninghouders lieten daarop weten de termijn van 31 december 2023 niet te kunnen halen en gebruik te willen maken van de zogeheten informele fase in 2024.

Het doel van de Douane was vervolgens om bedrijven zoveel mogelijk over te laten gaan op DMS 4.1 in het eerste halfjaar van 2024. Inmiddels is nu 1 bedrijf gemigreerd.

Meer dan 5 aangifteregels

Eind 2023 werd ook duidelijk dat migratie van bedrijven die werken met meer dan 5 aangifteregels vooralsnog niet mogelijk is. De Douane kan dan de stabiliteit van het systeem niet garanderen. Het is nog niet duidelijk wanneer de migratie van deze aangevers naar DMS 4.1 hervat kan worden. De Douane streeft ernaar eind januari/begin februari met een datum te komen. Dit is echter volledig afhankelijk van de oplossing van de huidige problemen.

Douane neemt contact op

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van de huidige vertraging van de migratie naar DMS 4.1 en om een betrouwbare planning mogelijk te maken, neemt de Douane op korte termijn contact op met alle vergunninghouders. De uitkomst daarvan maakt naar verwachting ook duidelijk welke verdere acties nodig zijn naar stakeholders, zoals de Europese Commissie. Ook kan het nodig zijn voor bedrijven die nog niet zijn gemigreerd in het eerste halfjaar van 2024, een ‘plan B’ op te stellen.

Problemen bij andere aangiften

Ook bij de klassieke douaneaangiften zijn enkele problemen geconstateerd. In DMS 4.0 werkt bijvoorbeeld de aanvullende aangifte nog niet naar behoren. Daarover informeerde de Douane het bedrijfsleven kort voor kerst. De Douane gaat samen met ondernemersorganisaties, waaronder evofenedex, de knelpunten inventariseren die nog bij DMS 4.0 bestaan.

Geef je ervaringen door

Leden kunnen ons laten weten welke problemen ze ervaren bij het gebruik van DMS 4.0. Stuur hiervoor een mail naar [email protected] of bel naar 079-3467 346.