skipToContentskipToFooter

21-06-2023 We ontvingen deze week een vraag van een lid over het ondertekenen van een ‘Machtiging Directe Vertegenwoordiging’ in combinatie met de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works.

Welke vraag is precies gesteld?

“Wij spreken met klanten buiten de Europese Unie bij voorkeur de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works af. Als de vervoerder de goederen komt ophalen, vraagt deze ons meestal een ‘Machtiging Directe Vertegenwoordiging’ te ondertekenen, zodat hij de uitvoerformaliteiten kan doen. Moeten wij deze machtiging ondertekenen?”

Antwoord ledenservice

“In principe is de verkoper bij de Incoterms®-regel Ex Works (EXW) alleen verplicht de goederen op de overeengekomen plaats van levering (bijvoorbeeld een fabriek of magazijn), al dan niet verpakt, ter beschikking te stellen aan de koper. De koper is verantwoordelijk voor onder meer de uitvoerformaliteiten. In het Douanewetboek van de Unie is echter bepaald dat deze formaliteiten alleen verricht kunnen worden door of in opdracht van in de Europese Unie (EU) gevestigde partijen. Dit betekent in de praktijk dat expediteurs of logistiek dienstverleners die in opdracht van een buiten de EU gevestigde opdrachtgever werken, zich vaak bij de verkoper melden om een ‘Machtiging directe vertegenwoordiging’ te ondertekenen.

Dit brengt risico’s met zich mee, waarvan je je bewust moet zijn. Het is namelijk een onbekende partij, die in opdracht van de koper werkt en ook door de koper geïnstrueerd wordt. Er bestaat wel een mogelijkheid dat de expediteur/logistiek dienstverlener als Exporter of Record (EOR) optreedt namens de buitenlandse koper. Hiervoor moet dan wel een aparte machtiging worden opgesteld. Daarom raden wij aan als praktisch alternatief te kiezen voor de Incoterms®-regel Free Carrier (FCA). Omdat je dan als verkoper verantwoordelijk bent voor de uitvoerformaliteiten en hiervoor zelf een expediteur naar keuze direct kunt machtigen.”

Heb jij ook een exportvraag?

Neem dan via onderstaande button contact op met onze ledenservice. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex