skipToContentskipToFooter

07-06-2023 We ontvingen deze week een vraag van een lid over een Letter of Credit. De exacte vraag die is gesteld:

“Wij versturen goederen onder een Letter of Credit met een betalingstermijn van 120 dagen na de Bill of Lading-datum naar een klant in Afrika, in dit geval Kenia. Om verschillende redenen lukt het niet de goederen in dat land te importeren, waardoor deze niet op tijd bij de klant zijn. Moet hij dan toch betalen?”

“Een Letter of Credit (L/C) gaat over documenten en niet over de goederen. Als de bank van de importeur (applicant) de documenten accepteert omdat deze conform het L/C zijn, dan heeft de bank de verplichting te betalen aan de exporteur (beneficiary). Normaal gesproken maakt de bank van de importeur een reservering op zijn rekening om de betaling te kunnen doen.

In het L/C is een betalingstermijn van 120 dagen na de Bill of Lading-datum opgenomen. Als alle documenten aan de voorwaarden voldoen, zal de bank de betaling dan ook uitvoeren. Het feit dat de goederen niet op tijd afgeleverd kunnen worden aan de eindklant, is niet van belang voor de bank. Als de Bill of Lading juist is opgesteld, is die voor de bank leidend.”

Heb jij ook een exportvraag?

Neem dan via onderstaande button contact op met onze ledenservice. 

 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex