skipToContentskipToFooter

Aankomende CSRD-wetgeving nog niet altijd duidelijk

25-10-23 Bedrijven in de Europese Unie moeten vanaf 2024 hun duurzaamheidsprestaties bijhouden en daarover een rapport uitbrengen als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een groot aantal Nederlandse bedrijven is echter nog niet voorbereid op het naleven van deze nieuwe regels. Er leven dan ook volop vragen rondom dit onderwerp, die ook bij onze ledenservice binnenkomen.

De vraag die is gesteld

“Wat zijn de gevolgen van de CSRD voor mkb'ers?”

Antwoord ledenservice

“De CSRD maakt onderscheid tussen mkb-ondernemingen met en zonder beursnotering. Een mkb-onderneming met beursnotering is vanaf boekjaar 1 januari 2026 verplicht een duurzaamheidsverslag op te stellen. Voor deze groep mkb’ers worden aangepaste Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS-SME) opgesteld, die passen bij de omvang van de onderneming. Mkb-ondernemingen zonder beursnotering hoeven geen duurzaamheidsverslag op te stellen. Zij kunnen wel vrijwillig gebruikmaken van de (nog op te stellen) Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden.

Verder kunnen mkb’ers zonder beursnotering door grote CSRD-rapportageplichtige ondernemingen om duurzaamheidsinformatie gevraagd worden. Ook kunnen er kunnen via contractuele verplichtingen duurzaamheidsvereisten worden opgelegd.”

Overzicht veelgestelde vragen

Naast bovengenoemde vraag ontvangt evofenedex vaker vragen over de CSRD-wetgeving. Een overzicht daarvan vind je hier. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met onze ledenservice (exclusief voor leden van evofenedex).

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex