skipToContentskipToFooter

30-08-2023 – Dual-use-goederen zijn, volgens de definitie van de Rijksoverheid, producten, diensten en technologieën die zowel voor civiele als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde chemicaliën of aan nachtzichtapparatuur.

Om te bewijzen dat goederen alleen voor civiele toepassingen worden gebruikt, is het raadzaam een zogenaamde non dual-useverklaring op te stellen. Hierover kreeg de ledenservice van evofenedex afgelopen week de volgende vraag:

In het kader van trade compliance zijn wij op zoek naar een non dual-useverklaring die wij kunnen gebruiken bij de export naar afnemers buiten de Europese Unie (EU). Is hier een standaard format voor?

Antwoord ledenservice

Een non dual-useverklaring is er in verschillende vormen en maten. Er is geen vast format om deze verklaring op te stellen. Wel wordt in veel verklaringen de specifieke dual-useverordening; de EU-verordening (EU) 2021/821, genoemd. In deze verklaring staat dat er in lijn is gehandeld met de geldende wetgeving op grond van de Europese verordening. Verder varieert de inhoud van de verklaring van een enkele zin tot een gedetailleerde uitleg over de onderneming en het betreffende product. Om je op weg te helpen, vind je onderstaand een Engelse tekst die je kunt gebruiken:

<Name organization> hereby declares that no export licenses for dual use goods are required for any of the products. The products comply with the requirements of the EU Dual-Use Regulation (EU 2021/821). In the event of a change to the product not approved by us, this declaration shall lose its validity.

Let op: Het is van groot belang dat het document ondertekend wordt door een tekeningsbevoegd persoon binnen de organisatie. Dit kan zowel een handgeschreven of een elektronische handtekening zijn.

Aanvullende tip: bij export buiten de EU kun je ook een verwijzing maken naar niet-Europese wetgeving, zoals in Amerika naar de Export Administration Regulations (EAR).

Heb jij ook een exportvraag?

Neem dan contact op met onze ledenservice. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex