skipToContentskipToFooter

Nieuwe Europese regels voor overeenkomsten met handelsagenten en distributeurs

29-03-2023 We ontvingen deze week een vraag van een lid over hoe om te gaan met met overeenkomsten tussen leveranciers en distributeurs of handelsagenten. De exacte vraag die is is gesteld:

"Mijn distributeur heeft tevens een rol als handelsagent. Hoe maak ik hier afspraken over?"

“Sinds 1 juni 2022 gelden in de Europese Unie nieuwe regels voor zogenoemde verticale overeenkomsten. Dit zijn onder meer overeenkomsten tussen leveranciers en distributeurs of handelsagenten. De veranderingen kunnen gevolgen hebben voor bestaande afspraken. Als een distributeur tevens als handelsagent fungeert, is het verstandig de rollen duidelijk te verdelen in twee contracten. Om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid is over de verschillende functies, dient er een aparte overeenkomst opgesteld te worden voor de functie als handelsagent en voor die als distributeur.

Want als hierover onduidelijkheid bestaat, dan wordt er mogelijk niet voldaan aan bepaalde regels die de Europese Commissie stelt aan dit type contracten in het kader van het kartelverbod. [Dit verbod houdt in dat afspraken tussen ondernemingen die de concurrentie beperken, verboden zijn, red.] Een van die regels betreft het maken van een duidelijk onderscheid tussen de rollen in geval van een dubbele functie.”

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex