skipToContentskipToFooter

Alle vervoer zal moeten uitwijken naar andere veerdiensten

17-03-2022 De Britse rederij P&O Ferries heeft abrupt haar dienstverlening gestaakt en het directe ontslag aangekondigd voor 800 van de 2200 werknemers. Alle veerdiensten van P&O Ferries zijn gestaakt, waaronder Rotterdam - Hull en Dover - Calais. evofenedex is verbaasd over het besluit tot het massaontslag en vreest de gevolgen van het stoppen met de veerdiensten. Vakbonden dreigen met acties en roepen hun leden op hun post aan boord van de schepen niet te verlaten.

Het afgelopen jaar heeft P&O Ferries een verlies geleden van ongeveer 119 miljoen euro en ging het bedrijf gebukt onder de gevolgen van brexit en de COVID-19-pandemie. Volgens de directie is het ontslag noodzakelijk om de onderneming weer rendabel te maken. Tegelijkertijd heeft het bedrijf aangekondigd dat een agentschap de werkzaamheden van de ontslagen werknemers overneemt. Volgens P&O Ferries zouden ontslagen werknemers via het agentschap weer aan de slag kunnen bij de rederij. De Britse overheid is verrast door de stap van P&O Ferries en probeert te bemiddelen tussen partijen.

Ontregeling ferrytransport

Volgens evofenedex zorgt het abrupt stilleggen van de dienstverlening van P&O Ferries voor grote ontregeling van transport van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Reeds geboekte vracht moet worden omgeboekt en alle vervoer zal moeten uitwijken naar de andere veerdiensten (Stena Line, DFDS en CLDN) op andere locaties in het VK. Hierdoor is er kans op congestie en langere wachttijden bij de ferryterminals. Voor de verbinding Rotterdam – Hull zou Rotterdam – Killingholme via CLDN uitkomst kunnen bieden. Voor Calais – Dover is de Eurotunnel een alternatief.