skipToContentskipToFooter

Vanaf 2022 strengere eisen voor vrachtauto in Den Haag centrum

15-02-2021 De gemeente Den Haag voert vanaf 1 juli dit jaar een milieuzone in voor dieselpersonen- en bestelauto’s. Alleen dieselauto’s met emissieklasse Euro 4 of hoger hebben dan nog toegang tot de milieuzone, die de binnenstad beslaat tot aan de Neherkade (centrumring S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200). De centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. De weg vanaf de Lijnbaan naar de bezoekersparkeerplaats en de parkeergarage van HMC Westeinde valt ook buiten de milieuzone (zie kaartje onderaan).

Strengere regels voor vrachtauto’s op 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 scherpt de gemeente ook de regels voor de milieuzone aan voor vrachtauto’s. Vanaf die datum mogen alleen voertuigen met emissieklasse Euro 6 nog in de milieuzone rijden.

Vrijstellingen

Sommige oude diesels mogen nog wel in de milieuzone rijden. Dit zijn landelijke regels. Het gaat om:

  • kampeerwagens, waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont,
  • voertuigen met een datum van eerste toelating van veertig jaar of ouder (oldtimers),
  • rolstoeltoegankelijke voertuigen,
  • bepaalde categorieën speciale vrachtauto’s, zoals betonmolens, straatvegers en dergelijke.

Ontheffingen

Voor enkele uitzonderingssituaties zijn er ontheffingen. Kijk op www.denhaag.nl/milieuzone welke ontheffingen er zijn in Den Haag.

Alternatieven

De Rijksoverheid heeft voor ondernemers een fiscale regeling die de aanschaf van een elektrische bakfiets of ander elektrisch voertuig aantrekkelijk maakt. Kijk hiervoor op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: www.rvo.nl. Of kijk op onze website voor een overzicht van subsidies voor duurzaam vervoer: Subsidies voor duurzaam vervoer | evofenedex