skipToContentskipToFooter

Afhankelijk van jouw specifieke situatie is een dieselversie het overwegen waard

16-10-2023 Voor veel ondernemers is het niet duidelijk wat voor hen op dit moment de beste keuze is: een elektrische bestelauto of nog snel een dieselbestelauto aanschaffen? Dat blijkt onder meer uit de vele vragen die bij onze ledenservice binnenkomen. evofenedex kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Vorige week verschenen er berichten in de pers over een verwachte hausse aan dieselbestelautoverkopen tot 2025. Dit met het oog op de komst van de zero-emissiezones in grote steden. Een dieselbestelauto aanschaffen kan inderdaad nog interessant zijn. Maar een elektrische bestelauto kopen is nu vaak ook al aantrekkelijk. Bovendien levert elektrisch rijden een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot op en een beter leefklimaat voor bewoners in de stad. 

Regels in zero-emissiezones

Hoe zit het ook alweer met de zero-emissiezones? Vanaf 2025 starten 19 gemeenten met zo’n zone. Eerst is er nog een overgangsregeling. Alleen nieuwe bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2025 al emissievrij zijn. Bestaande dieselbestelauto’s (Euro 5) mogen de zero-emissiezones nog in tot eind 2026, dan wel tot eind 2027 (Euro 6). Voor vrachtauto’s gelden andere uitzonderingen. Uiteindelijk moeten ook die per 2030 allemaal uitstootvrij zijn.

Diesel of elektrisch

Je kunt als ondernemer nog steeds kiezen voor de aanschaf van een dieselbestelauto. Bijvoorbeeld als je niet of nauwelijks in zero-emissiezones rijdt of met een zware aanhangwagen lange afstanden moet rijden. Dan kan een dieselbestelauto interessant zijn voor ondernemers.

Maar tegelijkertijd kan het ook nu al interessanter zijn om over te stappen op een elektrische bestelauto. De aanschafprijs van een elektrische bestelauto is momenteel al flink lager dan voorheen. Diverse subsidies zijn ook in 2024 beschikbaar (SEBA, MIA/Vamil). De operationele kosten vallen vaak ook lager uit bij een elektrische bestelauto.

Het is goed om te weten dat per 1 januari 2025 de bpm-vrijstelling voor dieselbestelauto’s wordt afgeschaft. Vanaf dan moet je bpm betalen over een diesel- of benzinebestelauto. Het bpm-bedrag kan oplopen tot méér dan 10.000 euro.

Overstappen

Kies je als ondernemer nu nog voor een dieselbestelauto, houd er dan rekening mee dat je uiterlijk voor 2028 alsnog moet overstappen op een elektrische bestelauto, inclusief laadfaciliteiten. Anders kom je de zero-emissiezones niet meer in. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om nu al de overstap te maken op elektrisch.

Op veel plaatsen is de netcapaciteit niet voldoende om snel een netwerkaansluiting te krijgen om je voertuig op te laden. Het loont dus zeker om nu al te informeren naar een stroomaansluiting.

Hulp van evofenedex

Of het interessanter is om nu nog diesel te blijven rijden of over te stappen naar elektrisch, is in elke situatie anders. Je kunt er als ondernemer bijvoorbeeld ook voor kiezen om gebruik te maken van stadshubs om goederen in de stad te laten afleveren.

evofenedex kan ondernemers helpen om een goede keuze te maken. Ook is op onze website www.evofenedex.nl/duurzaam veel handige informatie over de zero-emissiezones te vinden. Op www.opwegnaarzes.nl kun je op basis van je kenteken zien hoelang je nog toegang hebt tot de zones met je huidige bestelauto. Ook vind je daar een volledig overzicht met alle ontheffingsregels. Heb je vragen over hoe de vergelijking voor jou uitvalt, neem dan contact op met onze ledenservice.

Klankbordgesprek Duurzaam Wagenpark

Wij helpen jouw bedrijf aan een praktisch advies op maat met een klankbordgesprek over het verduurzamen van je wagenpark.