skipToContentskipToFooter

Daling komt onder meer door krimp industrie

16-05-2024  Het volume van de Nederlandse goederenexport was in maart van dit jaar 5,9 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat meldde het CBS onlangs. Vooral de uitvoer van voedings- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische producten en machines was gedaald. 

Ook het volume van de goederenimport is in maart 0,3 procent gekrompen ten opzichte van maart 2023. Dat is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de invoer van aardolie en -gas, voeding- en genotmiddelen, chemische producten en elektrotechnische apparaten en machines.

Export en voorraden

Het CBS maakte tegelijkertijd de nieuwste cijfers over het bruto binnenlands product (bbp) bekend. In het eerste kwartaal van 2024 bleek het bbp met 0,1 procent te zijn gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De lichte krimp van de Nederlandse economie met 0,1 procent komt volgens het CBS vooral door de tegenvallende exportcijfers voor goederen en een grotere onttrekking aan voorraden. De daling van de export van goederen hangt weer samen met de krimp van de industrie.

Handelspartners van Nederland

Volgens het CBS valt de krimp van de Nederlandse economie negatief op in vergelijking met de economische ontwikkeling van de belangrijkste handelspartners van Nederland. In België steeg het bpp met 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van een kwartaal eerder, terwijl in Duitsland en Frankrijk de economie met 0,2 procent groeide.

In de VS nam het bbp in het eerste kwartaal met 0,4 procent toe ten opzichte van het vierde kwartaal. Het bbp van het Verenigd Koninkrijk steeg met 0,6 procent. De economie van de hele Europese Unie groeide in het eerste kwartaal 2024 met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Volgens het CBS gaat het om voorlopige cijfers die nog bijgesteld kunnen worden.