skipToContentskipToFooter

Extra ondersteuning bij overgang op alternatief voor CE-keurmerk

23-06-2022 Een Europees CE-keurmerk is in het Verenigd Koninkrijk (VK) geldig tot eind 2022. Vanaf 1 januari 2023 worden in het VK alleen producten geaccepteerd die voorzien zijn van het nieuwe keurmerk UK Conformity Assessed (UKCA). De Britse overheid heeft extra maatregelen genomen om bedrijven die overstappen op de UKCA-markering te ondersteunen. Bedrijven mogen dit keurmerk en importeursinformatie op een begeleidend document of etiket zetten tot 31 december 2025.

Bedrijven die voor 31 december 2022 CE-conformiteitsbeoordelingen hebben voltooid, kunnen deze gebruiken als basis voor het UKCA-keurmerk. Hierbij is het niet nodig bestaande geïmporteerde voorraad opnieuw te testen, deze producten worden beschouwd als reeds op de markt gebracht in Groot-Brittannië (GB; bestaande uit Engeland, Schotland en Wales).

Reserveonderdelen die goederen repareren, vervangen of onderhouden en die al op de Britse markt aanwezig zijn, kunnen voldoen aan dezelfde eisen die golden op het moment dat het oorspronkelijke product of systeem op de Britse markt werd gebracht.

Uitzonderingen

Deze wijzigingen zijn niet van toepassing op medische hulpmiddelen, bouwproducten, vervoerbare drukapparatuur, kabelbanen, onbemande vliegtuigsystemen, spoorproducten en uitrusting van zeeschepen.

2 webinars

De Britse overheid houdt op woensdag 29 juni 2 webinars om bedrijven verder in te lichten over de introductie van voor het UKCA-keurmerk. De webinars vinden plaats om 12.00 uur en 16.00 uur (Nederlandse tijd).