skipToContentskipToFooter

'Dingen die niet in 1 dag ontstaan, zijn ook niet in 1 dag op te lossen'

06-11-2023 Klachten aan spieren, pezen, banden of gewrichten komen veel voor in de logistiek. In 2020 had 42 procent van alle werknemers met een recent opgelopen beroepsziekte hier last van. Van alle werkgerelateerde verzuimdagen in de logistiek en opslag is 51 procent direct toe te schrijven aan fysiek (over)belastend werk, zoals tillen, duwen, lastige houdingen of repeterende bewegingen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO uit 2021.

Als organisatie ben je verplicht om maatregelen te nemen tegen fysieke overbelasting van je medewerkers. Deze plicht is beschreven in hoofdstuk 5 van het Arbobesluit. In dit hoofdstuk staat onder andere ook de verplichting van voorlichting en meer over bijzondere categorieën werknemers. Vergeet verder niet je aanpak te verwerken in je RI&E en het bijbehorende plan van aanpak. 

Risico’s

Werknemers die uitvallen door fysieke overbelasting vormen voor je organisatie verschillende risico’s. Denk maar eens aan de continuïteit van het bedrijf, maar ook aan de financiële gevolgen die het uitvallen van werknemers met zich mee brengen. Re-integratie is lastig en leidt er vaak toe dat werknemers op werkplekken terechtkomen waar ze niet voor opgeleid zijn of geen plezier aan beleven. Met mogelijk definitieve uitval als gevolg. Bovendien: welke werknemer kan tot zijn of haar pensioen doorwerken in een fysiek zware baan? Door de almaar stijgende pensioenleeftijd zal dat een flinke uitdaging worden. De stijgende pensioenleeftijd kan dus ook het risico op uitval versterken.

Effecten

Omdat de lichamelijke effecten pas later zichtbaar zijn, is het aanpakken van fysieke overbelasting voor veel werkgevers een ver-van-mijnbedshow. Kapotte knieën, versleten rug: het gebeurt vast, maar niet vandaag en niet bij mijn werknemers. Je verslijt je rug inderdaad niet in één dag. Maar jarenlang hetzelfde werk met dezelfde bewegingen zal daar zeker wél voor zorgen. Dus is het zaak om vandaag – en niet morgen – te beginnen met het aanpakken van fysieke belasting. Want dingen die niet in 1 dag ontstaan, zijn evenmin in 1 dag op te lossen. Redenen genoeg om direct actie te ondernemen.

Ergonomie en fysieke belasting

Ga actief aan de slag met het in kaart brengen van de mogelijke overbelasting in jouw logistieke operatie.

Vragen over magazijnen?

André en zijn collega's helpen je graag verder

Andre