skipToContentskipToFooter

Omdenkers gezocht met focus op factor arbeid

04-10-2022 De structurele personeelstekorten zorgen voor veel hoofdpijn bij ondernemers. En een oplossing op de korte termijn hiervoor lijkt allerminst eenvoudig. Maar er is ook een andere manier om tegen de factor ‘arbeid’ aan te kijken. “Misschien focussen we ons te veel op het missen van medewerkers, terwijl we ook naar de bron van de arbeid kunnen kijken. Dit kan interessante inzichten bieden”, aldus bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij.

Op dit moment zoeken ondernemers de oplossing voor het personeelstekort vooral in goed werkgeverschap om nieuwe medewerkers te werven of om bestaande medewerkers te behouden. Volgens Lagerweij is het een kwestie van ‘en en’: “Dat is goed en belangrijk, vooral met het oog op de HR-uitdagingen van de toekomst. Toch kan het raadzaam zijn om, op de korte termijn, anders tegen de factor ‘arbeid’ aan te kijken. Hierin zitten veel quickwins waar je vaak direct van kunt profiteren. Denk hierbij aan het efficiënt organiseren van het werk of aan het implementeren van technologische middelen om de productiviteit te verhogen.”

Omdenken

Ondernemers moeten, volgens Lagerweij, ‘omdenken’ om slimmer te werken. “Als de klantvraag, wat de bron is waaruit arbeid ontstaat, duidelijk is, kan er worden gezocht naar een oplossing om de vraag naar arbeid aan te passen of om te kijken hoe taken anders georganiseerd kunnen worden. Daarna kan er gekeken worden wat digitalisering en robotisering daaraan kunnen bijdragen.”

8 verspillingen

Om dit omdenken te activeren in een bedrijf, is het nodig om op afstand te gaan staan van de huidige wijze van het bedienen van klanten en van de wijze waarop dit georganiseerd wordt. Om je hierbij te helpen, hebben we vanuit de ‘lean en agile gereedschapskist’ acht verspillingen gekozen die je daarbij kunnen helpen. Dit zijn verspillingen waarmee veel winst te behalen is om de factor ‘arbeid’ te verminderen. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Wachttijden reduceren. Denk hierbij aan het wachten van een orderverzamelaar op een inruimer die de locatie aan het aanvullen is. Of medewerkers die op elkaar wachten op dat drukke punt in je magazijn waar alle snellopers staan, of waar de orderbonnen moeten worden opgehaald, of waar de foliewikkelaar staat. Meer voorbeelden om wachttijden te verminderen?
  • Bewegingen reduceren. Denk hierbij aan het verkorten van bewegingen op de werkplek bij het verpakken en het zo min mogelijk lopen/rijden om de orders te verzamelen (meerdere orders tegelijk, juiste stapelvolgorde en ABC indeling). Meer voorbeelden om bewegingen te verminderen?

Je zult versteld staan van de besparing op arbeidsuren die te realiseren is door anders te kijken naar de processen en naar de organisatie daaromheen. Bekijk de serie artikelen 'Magazijn optimaliseren zonder investeren' over het aanpakken van deze acht verspillingen en krijg tientallen tips om slimmer te werken.

Digitalisering als hulpmiddel

Naast het efficiënter inrichten van processen en het verminderen van verspillingen, kan digitalisering ook een handig hulpmiddel zijn om arbeidsuren te besparen. Nu zijn er natuurlijk ook tekorten in de ICT wereld, dus niet alle digitaliseringswensen kunnen direct vervuld worden. Toch zitten de meeste bedrijven op bergen van data en hebben zij slimme software in huis die onvoldoende gebruikt wordt om kostbare arbeidsuren slimmer in te zetten.

Om het wat concreter te maken, geven we enkele voorbeelden van ontdekkingen die je kunt doen door gebruik te maken van de beschikbare data uit je logistieke operatie:

  • Je kunt achterhalen of bijvoorbeeld bepaalde klanten, waar je weinig omzet en winst mee behaalt, artikelen bestellen uit het ‘langzaamloper’ assortiment. Dit geeft een enorme druk op de operatie en vraagt veel aandacht van de inkoopafdeling om de voorraad van dit assortiment op peil te houden.
  • Je kunt inzicht krijgen in dat bepaalde klanten soortgelijke bestelpatronen hebben. Waarom dan niet in één ronde meerdere soortgelijke orders verzamelen?
  • Je kunt er via de interntransportopdrachten achter komen dat er veel afstanden worden gereden zonder dat er daadwerkelijk producten worden verplaatst (lege kilometers). Dat kan slimmer worden aangestuurd.
  • Je kunt onderzoek doen naar de vulgraad van rolcontainers/pallets/containers en vrachtwagens. Slimmere planning- en stack/stapeltools kunnen helpen om een hogere beladingsgraad te realiseren.
  • Je kunt erachter komen in welke processen medewerkers administratieve handelingen uitvoeren, terwijl de informatie ook in systemen staat. Hier zijn nog vele slimme koppelingen te maken.
  • Zet data, die uit je scanners komen, slim in zodat je onnodige controles kunt vermijden en processen kunt versnellen.

Wacht ook niet met te kijken naar slimme digitaliseringsoplossingen waarbij met algoritmes of twin-technieken (verbeteringen testen, opleiden en simuleren in een realtime virtuele omgeving) optimalisaties te behalen zijn.

“Misschien staan de plannen voor digitalisering en automatisering over een paar jaar pas op de planning, maar het is toch goed om hier nu al mee aan de slag te gaan."

Arjen Lagerweij

evofenedex

ArjenLagerweij-500x500.jpg

Technieken voor het mkb

Tot slot zijn er ook voor het mkb steeds meer interessante technieken beschikbaar, die ervoor kunnen zorgen dat taken voor het transport van de goederen overgenomen worden door AMR’s (Autonomous Mobile Robot). Deze robots verminderen het rijden en lopen. Er zijn ook slimme verpakkingsstraten die zorgen dat er minder menselijke handelingen nodig zijn.

Functies veranderen en verdwijnen

Door te digitaliseren, automatiseren of te robotiseren, kunnen bestaande functies veranderen of zullen nieuwe functies ontstaan. Er worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld aan de skills en vaardigheden van medewerkers. Zij moeten onder andere datagedreven kunnen werken en probleemoplossend zijn. Volgens Lagerweij is het goed om daar nu al over na te denken: “Misschien staan de plannen voor digitalisering en automatisering over een paar jaar pas op de planning, maar het is toch goed om hier nu al mee aan de slag te gaan. Bekijk zowel het huidige personeelsbestand als de kritische functies bij deze innovaties. Als je pas begint met werven en opleiden als het innovatieproject gestart is, is de kans groot dat je achter het net vist.”

Efficiëntie

Zoals je hebt gelezen, kun je een oplossing voor het personeelstekort op veel manieren aanpakken. Naast de focus op goed werkgeverschap om aantrekkelijk te worden voor nieuwe collega’s en om huidige medewerkers te behouden, kan het ook raadzaam zijn de oplossing te zoeken in het anders kijken naar arbeid in het logistieke proces. “Dit vraagt wellicht wat creativiteit en ‘omdenkcapaciteit’, maar levert een hoop nieuwe inzichten en efficiëntieslagen op. Dat kan ik je verzekeren”, besluit Lagerweij.

Hulp nodig?

Wil je aan de slag met het optimaliseren van je logistieke operatie maar weet je niet precies hoe? Tijdens een klankbordsessie komen wij bij jou op bezoek. Tijdens dit gesprek komen je vragen uitgebreid aan bod en kijken we samen naar jouw praktijksituatie. Op basis hiervan ontvang je vervolgens praktisch advies op maat.