skipToContentskipToFooter

Registreren via NVWA of GACC

29-11-2021 Een Nederlands bedrijf exporteert al jaren naar China, maar nu geeft de klant daar aan dat het bedrijf zich voor 1 januari 2022 in China moet registreren. Het registratienummer zou dan ook op de verpakking van de producten moeten staan. Waar kunnen Nederlandse bedrijven zich registreren?

De Chinese douane (GACC) heeft in april van dit jaar het besluit 248 ‘Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food’ gepubliceerd. Dit wordt vanaf 1 januari 2022 van kracht. In dit besluit onderscheidt China voor voedselproducten twee risicocategorieën. Voor een groep van achttien producten met - volgens China - een verhoogd voedselveiligheidsrisico, verloopt de registratie via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Onder deze categorie vallen: vlees en vleesproducten, darmen, vis en visserijproducten, ei en eiproducten, bijenproducten, zuivel, eetbare oliën en vetten, oliehoudende zaden, eetbare granen, gemalen (graan)producten en mout, gevulde tarweproducten, verse en gedroogde groenten en droge bonen, noten en zaden, specerijen, gedroogd fruit, ongeroosterde koffie- en cacaobonen, en dieet- en gezondheidsvoeding.

Sinds 1 november 2021 kunnen bedrijven met voedselproducten in de tweede categorie zichzelf bij de GACC registreren. Volgens de GACC kost het bedrijven ongeveer een halfuur zich te registreren. De website is momenteel alleen in het Chinees beschikbaar; een Engelstalige pagina is nog in ontwikkeling. De verplichting geldt voor producenten en pak-, koel- en vrieshuizen. Je moet je geregistreerd hebben, voordat je naar China kunt exporteren.

Vanaf 1 januari 2022 gelden in China ook nieuwe regels voor de etikettering van voedselproducten. De belangrijkste wijziging is dat het registratienummer van het bedrijf zowel op de binnen- als buitenverpakking moet staan. Mocht je hierover vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de Landbouwraad in Peking via [email protected].