skipToContentskipToFooter

Vanaf 2024 moeten bedrijven hun woon-werkverkeer en zakelijke kilometers registeren

24-05-2023 De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een website geopend waar bedrijven en organisaties op vrijwillige basis alvast het zakelijk en woon-werkverkeer van werknemers kunnen invoeren. Zo ontdekken ze wat de CO2-uitstoot is van de werkgebonden personenmobiliteit van de organisatie. Vanaf 1 januari 2024 is registratie verplicht voor bedrijven en organisaties met meer dan 100 werknemers.

De zogenoemde rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) is in het leven geroepen om inzicht te bieden in het zakelijke en woon-werkverkeer van ondernemend Nederland. Doel is om de gezamenlijke CO2-uitstoot met 1 megaton omlaag te brengen. Aangezien de helft van die uitstoot wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer en zakelijke kilometers valt daar een forse besparing te realiseren, zo denkt het Rijk.

De rol van bedrijven en organisaties daarin is belangrijk, zo stelt het Rijk. Op basis van de ingevoerde gegevens wordt er een advies uitgebracht hoe er bespaard kan worden. Bijvoorbeeld door thuis te werken of werknemers te stimuleren om met de fiets of elektrische auto te komen. De gegevens over 2024 moeten uiteindelijk eind juni 2025 zijn ingevoerd. De omgevingsdiensten in Nederland gaan daarop handhaven.