skipToContentskipToFooter

Deel 4: scanners, de keuze is reuze

25-08-2022 Scannen in een magazijn heeft veel voordelen. Zo zorgt scannen voor het optimaliseren van de voorraad en vergroten van de leverbetrouwbaarheid. Toch maakt het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog altijd in minstens 40 procent van zijn magazijnen niet of nauwelijks gebruik van scanapparatuur. Samen met bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij gaan we in een serie van 4 artikelen dieper in op de voordelen van scannen in het magazijn. Deze keer: welk scansysteem kies je?

Goed gereedschap is het halve werk. Voor een bedrijf dat zijn magazijn wil inrichten op scannen geldt hetzelfde. De regel dat je beter niet kunt besparen op wifi-apparatuur, geldt evenzeer voor scanners, de apparatuur waarmee je aangebrachte QR- en streepjescodes kunt uitgelezen. 

“Zelfs met je mobiele telefoon kun je codes uitlezen, maar niet zo snel en niet op de afstanden die je wilt in een magazijn”, zegt Arjen Lagerweij, logistiek consultant bij evofenedex. 

Pointer

De telefoon is volgens Lagerweij hooguit handig bij eerste verkenningen van scanmogelijkheden. Échte scanners kunnen veel meer; ze lezen allerlei soorten barcodes op verschillende afstanden razendsnel. 

“Je wilt natuurlijk snel zeker weten dat de locatie waar je staat en het artikel dat je pakt het júiste is. Of neem heftruckchauffeurs. Voor hen is het handig dat ze vanaf hun heftruck een code op een pallet kunnen uitlezen, dat scheelt op- en afstappen. Een goede scanner kan dat. Er zijn zelfs scanners die tot 10 meter hoogte kunnen uitlezen, handig in hoge magazijnen. Er wordt dan ook een pointer − zo’n rood puntje − meegestuurd, zodat je weet waarop je richt. Dat soort voorzieningen heeft een telefoon allemaal niet”, legt Lagerweij uit.

Kosten

Hij snapt dat veel mkb-bedrijven aanhikken tegen de kosten van een scansysteem voor hun magazijn. Tijdens de inspiratiesessie ‘Starten met scannen in het magazijn’ op 22 mei gaan specialisten op dat aspect daarom uitvoerig in. Zij leggen uit wat een goede wifi-installatie en benodigde scanapparatuur gemiddeld kost. Dat is voor elk bedrijf sowieso anders; het is sterk afhankelijk van het aantal vierkante meters, het aantal medewerkers en de inrichting van het gebouw hoeveel wifi-antennes, -versterkers en scanapparaten er nodig zijn.

Tijdens het evenement geven specialisten ook informatie over het opzetten van een businesscase en worden theorie en praktijk afgewisseld. Er is scanapparatuur aanwezig, er worden verschillende typen barcodes getoond en deelnemers gaan uitgebreid zelf aan de slag met scannen en uitlezen van de resultaten. 

Veiligheid en software

Ook onderwerpen als veiligheid en de benodigde software komen aan bod. Want zien is geloven, zegt Arjen Lagerweij. “Er is bij veel bedrijven angst voor het onbekende en dat begrijp ik. Iedereen kent wel een of ander project waar iets met de IT helemaal is misgegaan. Maar die angst is ongegrond; er zijn meer dan voldoende bedrijven waar scannen in het magazijn uitstekend werkt en waar de investering snel is terugverdiend.”

Inspiratiesessie

Overweeg je te starten met scannen? Of denk je meer te kunnen halen uit je scanapparatuur? Op maandag 22 mei organiseren we de inspiratiesessie ‘Starten met scannen in het magazijn’ in Zoetermeer. Naast het delen van basiskennis laten we je verschillende scanapparaten en technieken ervaren in ons eigen magazijn. Leden kunnen zich gratis voor dit evenement aanmelden.