skipToContentskipToFooter

Deel 3: wifi van essentieel belang

Scannen in een magazijn heeft veel voordelen. Zo zorgt scannen onder andere voor het optimaliseren van de voorraad en vergroten van de leverbetrouwbaarheid. Toch maakt het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog altijd in minstens 40 procent van zijn magazijnen niet of nauwelijks gebruik van scanapparatuur. Samen met bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij gaan we in een serie van 4 artikelen dieper in op de voordelen van scannen in het magazijn. Dit keer: zorg voor goede wifidekking.

Zoals verreweg de meeste huishoudens niet meer zonder wifi kunnen, zo kan een modern magazijn evenmin zonder een goed werkend WLAN. Deze 4 letters staan voor Wireless Local Area Network. Dat is de officiële naam voor wat in de volksmond wifi wordt genoemd.

Roaming

WLAN, oftewel wifi is van belang in een magazijn waar gescand wordt. Immers, scanapparatuur is ervan afhankelijk en dan is het belangrijk dat in elk hoekje van het gebouw het systeem ontvangst heeft. Het is ook belangrijk om roaming goed te laten werken; goede roaming zorgt ervoor dat een scanner in de overgang van de ene access point (antenne) naar de andere access point continu in verbinding blijft en gegevens kan uitwisselen.

Verbindingen

Dat laatste is van groot belang voor bijvoorbeeld voorraadbeheer. Als een medewerker in een magazijn de laatste rode koffiebeker uit het schap haalt, is het goed als het systeem dat meteen waarneemt. Er gaat dan niet alleen een signaal naar het ordersysteem dat de koffiebeker aan zijn route naar de klant is begonnen, maar tevens een bericht naar de website dat hier een melding moet komen van (tijdelijke) niet-leverbaarheid. Daarnaast moet de afdeling inkoop te horen krijgen dat ze nieuwe rode bekers moet bestellen. Ál die signalen worden in gang gezet door die ene melding vanuit het magazijn, waarmee het belang van goede verbindingen is aangetoond.  

Antenne

De aanleg van een goed wifinetwerk is een klus voor de vakman. In een magazijn komen overwegend veel stalen constructies voor, zoals gebouwkolommen, pallet- en legbordstellingen, betonnen muren of goederen gemaakt van staal. Die kunnen de signalen dan verstoren. Dus liever 1 antenne te veel dan 1 te weinig. Medewerkers verliezen immers snel het vertrouwen in een systeem dat voortdurend stoort of melding maakt van ‘geen ontvangst’. Bespaar daarom niet op de installatie of apparatuur. Ook is het belangrijk om een systeem te hebben dat bestand is tegen hackers. Maar bovenal: 100 procent dekking moet 100 procent dekking zijn, tot in de kleinste hoekjes van het magazijn.   

Inspiratiesessie

Overweeg je te starten met scannen? Of denk je meer te kunnen halen uit je scanapparatuur? Op maandag 22 mei organiseert evofenedex de inspiratiesessie ‘Starten met scannen in het magazijn’ in Zoetermeer. Naast het delen van basiskennis laten we je verschillende scanapparaten en technieken ervaren in ons eigen magazijn. Deze bijeenkomst is exclusief voor leden van evofenedex.