skipToContentskipToFooter

Hulpmiddel voor importeurs om CO2-uitstoot te schatten

04-01-2024 De Europese Commissie heeft de standaardwaarden gepubliceerd die importeurs kunnen gebruiken bij hun rapportageplicht voor CBAM-goederen. Die waarden zijn vooral van belang voor importbedrijven die de emissies van hun goederen niet exact kennen. Met behulp van de standaardwaarden kunnen ze dan de emissies schatten.

CBAM, voluit Carbon Border Adjustment Mechanism, is een Europese verordening die op termijn zorgt voor een heffing op CO2-intensieve goederen die in de Europese Unie (EU) worden geïmporteerd. De prijscompensatie moet producenten uit niet EU-landen stimuleren om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Overgangsfase

Sinds 1 oktober 2023 geldt er een overgangsfase voor CBAM. Europese bedrijven die CBAM-goederen in de EU importeren, hoeven nog geen financi├źle compensatie te betalen. Wel moeten ze sinds het vierde kwartaal van 2023 de uitstoot rapporteren. Het eerste verslag over dat kwartaal moeten ze uiterlijk 31 januari 2024 indienen bij de EU.

CO2-uitstoot schatten

In de overgangsfase worden onder meer de volgende producten gezien als CBAM-goederen: ijzer, staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. Importeurs mogen voorlopig de CO2-uitstoot schatten als ze die niet exact kennen. Daarvoor heeft de Commissie onlangs standaardwaarden gepubliceerd. Deze waarden zal de Commissie regelmatig herzien.

Meer informatie

Meer informatie over de CBAM-waarden is te vinden op de website van de Europese Commissie. Leden die vragen over CBAM hebben, kunnen contact opnemen met de ledenservice van evofenedex.