skipToContentskipToFooter

evofenedex benadrukt belang budget voor na 2024

26-04-2022 Om ondernemers te stimuleren over te stappen op schonere vrachtauto’s, is vanaf 9 mei een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische of waterstofvrachtauto. De overheid wil zo een volgende stap zetten op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050.

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtauto en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (met subsidie en belastingvoordeel) tot 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtauto vergoed krijgen. De kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, kunnen een aanvraag doen tot 60 procent van de meerkosten.

Wel nodig

Voor 2022 is ongeveer 13,5 miljoen euro beschikbaar. Tot en met 2024 is dat totaal ruim 40 miljoen euro. Voor na 2024 is nog geen budget gevonden. Dit is volgens ondernemersvereniging evofenedex wel noodzakelijk omdat de opbrengsten van de vrachtautoheffing pas beschikbaar zijn vanaf 2026. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

Meer informatie

Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is meer informatie te lezen over de subsidie. Zoals informatie over veelgestelde vragen en een overzicht van financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissievoertuig. Ook kun je er rekeninstrumenten vinden.