skipToContentskipToFooter

Zorg dat je uiterlijk 31 januari je rapportage aanlevert

18-01-2024 Importeurs die binnen de reikwijdte van de CBAM-wetgeving vallen, moeten binnenkort hun eerste rapportage indienen. In deze rapportage geven zij aan hoeveel CO2 er buiten de Europese Unie is uitgestoten bij de productie van de CBAM-goederen die zij hebben geïmporteerd. We merken dat dit onderwerp ontzettend leeft en we ontvangen er veel vragen over van onze leden.

Je dient je CBAM-rapportage in via het CBAM-portaal. Om in te kunnen loggen moet je beschikken over e-herkenning niveau 3. Als je gaat inloggen kies dan voor het domein Douane en niet voor CBAM. Het klinkt hartstikke onlogisch maar het is wel zo en we zien dit veel fout gaan. Om je verder op weg te helpen hebben we nog een paar handige tips voor je:

Tip 1 – zorg dat je op tijd rapporteert

Deze klinkt heel logisch maar we benadrukken hem toch graag: het is belangrijk dat je rapporteert, zelfs als je geen volledige rapportage aan kunt leveren. Bijvoorbeeld omdat je niet over alle emissiedata van je leveranciers beschikt. Je moet uiterlijk 31 januari 2024 jouw digitale rapportage indienen. Goed om te weten is dat je je rapportage tot 1 augustus 2024 mag aanvullen.

Update: De NEa zegt in een nieuwsbericht (19-01-24) niet te gaan handhaven wanneer je de rapportage te laat indient.

Tip 2 – zorg dat je uiterst zorgvuldig te werk gaat

Het invullen van de vakken vereist enorme zorgvuldigheid. De Europese Commissie heeft een handleiding gemaakt waarin het stap voor stap staat beschreven. Kijk vooral goed naar welke vakken verplicht zijn en welke niet.

Tip 3 – je moet ook indirecte emissies rapporteren en daar gaat het vaak fout

Je moet zowel directe emissies (die vrijkomen bij het productieproces en bij de productie van warmte die wordt gebruikt in het productieproces) als indirecte emissies (die vrijkomen bij de productie van elektriciteit die gebruikt wordt in het productieproces) rapporteren. Wanneer je de indirecte emissies invult is het veld 'Specific indirect embedded emissions’ een verplicht veld. Ook als dit veld is ingevuld krijg je tijdens de validatie een foutmelding. Om deze foutmelding te voorkomen moeten de velden ‘parameter ID’, ‘parameter name’, ‘parameter value’ en ‘type of parameter value’ ingevuld zijn.

Op de hoogte blijven?

Bezoek regelmatig ons CBAM-kennisdossier waarin je onder meer handige templates vindt om te voldoen aan de CBAM-rapportageplicht. Of blijf op de hoogte via onze kennisnieuwsbrief.

Voor evofenedex-leden hebben we een CBAM-community. Binnen deze community tref je andere leden, en vind je tips en informatie over CBAM. Er worden regelmatig bijeenkomsten gehouden (fysiek en online) om elkaar bij te praten en te helpen bij het voldoen aan de CBAM-wetgeving.