skipToContentskipToFooter

Voorvermelding landbouwproducten naar VK verschoven naar 1 januari

15-09-2021 Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt meer tijd voor het optuigen van een grenscontrolesysteem en schuift de maatregelen die op 1 oktober zouden ingaan door naar volgend jaar. Dat heeft de regering van het VK besloten. Voor de Britse export naar de EU waren de veranderingen aan de grens per 1 januari 2021 een feit. Omgekeerd gebeurt dat in fases, omdat het VK meer tijd neemt voor het optuigen van een controlesysteem.

Het zogenaamde Border Operating Model (BOM) voorziet in een gefaseerde invoering van de grensformaliteiten. Als deze stappen zijn gezet heeft het VK een volwaardig toezichtsysteem vergelijkbaar met dat in de EU. De Britse regering besloot het tijdschema voor de invoering van invoercontroles te herzien vanwege de grote druk op de toeleveringsketens naar het VK, vooral ook de landbouw- en voedingssector. evofenedex roept bedrijven op hun voorbereidingen op de nieuwe Britse importregels voort te zetten en zich goed te (laten) informeren.

Het uitstel ziet er als volgt uit:

  • De verplichting tot voormelding van import van landbouwproducten wordt ingevoerd per 1 januari 2022 in plaats van 1 oktober 2021.
  • De nieuwe eisen voor gezondheidscertificaten, die op 1 oktober 2021 zouden worden ingevoerd, worden nu per 1 juli 2022 ingevoerd.
  • Fytosanitaire certificaten en fysieke controles op SPS-goederen bij grenscontroleposten, die op 1 januari 2022 zouden worden ingevoerd, worden nu ingevoerd op 1 juli 2022.
  • Per 1 juli 2022 worden er Safety and Security verklaringen vereist in plaats van per 1 januari 2022.

Het tijdschema voor de invoering van douanecontroles blijft ongewijzigd ten opzichte van de geplande 1 januari 2022. Dit betekent dat de regeling voor uitgestelde aangiftes eindigt per 1 januari 2022. Tot zes maanden na de invoer van de goederen kun je nu nog aangifte doen. Deze uitgestelde aangiftes moeten voor 1 januari 2022 worden aangeleverd. Vanaf 1 jan 2022 behoort dit uitstel niet meer tot de mogelijkheden.

Checklist BOM fase 2 &3

Om problemen bij export naar de VK te voorkomen, kunnen bedrijven zich de komende maanden nog beter voorbereiden:

  1. Maak een analyse of de invoering van de volgende fases van het BOM consequenties heeft voor jouw exportproducten ten aanzien sanitaire en fytosanitaire controles.
  2. Indien dit het geval is, bekijk dan nauwkeurig of je beschikt over alle gegevens die moeten worden ingevuld. Onjuiste invulling kan grote logistieke gevolgen hebben en/of leiden tot logistieke claims. Maak daarom afspraken met jouw klanten of dienstverleners in het VK dat zij onvolkomenheden in de documentatie direct doorgeven zodat deze fouten in de toekomst worden vermeden.
  3. Ga na of er met oog op het eindigen van regeling voor uitgestelde aangiftes ten aanzien van het douane-aangifteproces wijzigingen in de werkwijze noodzakelijk zijn wanneer jij verantwoordelijk bent (zie leveringsvoorwaarden) voor de invoer in het VK.