skipToContentskipToFooter

Coulance vervalt per 1 juli

25-05-2022 Op 1 januari 2022 is de registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen, motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en eventueel daarachter getrokken materieel ingegaan. Vanwege het grote aantal aanvragen dat in november en december van het afgelopen jaar binnenkwamen, werd er tot 1 juli 2022 een coulance op handhaving aangekondigd. De RDW verwacht dat alle lopende onderzoeken voor die datum kunnen worden afgerond. Vanaf 1 juli 2022 kunnen er dus boetes worden uitgedeeld als een registratieplichtig voertuig niet is geregistreerd.

De verzekeringsplicht voor deze voertuigen gold al wel sinds 1 januari 2022. Zo goed als alle (land)bouwvoertuigen) en MMBS-en die op tijd een registratie hebben aangevraagd zijn verwerkt. Mocht het in het enkele geval voorkomen dat dit niet voor 1 juli zal zijn afgerond, dan zal de RDW naar een maatwerk-oplossing zoeken. Mocht het onverhoopt niet lukken dat een onderzoek voor een getrokken voertuig is afgerond, dan kunnen deze voertuigen met een witte volgplaat de weg op, mits er niet harder dan 25 kilometer per uur mee wordt gereden.

Registreren

Wil je een (land)bouwvoertuig laten registreren (kentekenbewijs aanvragen)? Dan moet je nu eerst een keuringsafspraak bij de RDW aanvragen. Dit kost minimaal €140,- en kan worden aangevraagd via de website van de RDW.

Kenteken en verzekering

Als een voertuig een registratieplicht heeft, dan moet dit voertuig ook een eigen kentekenplaat hebben. Voertuigen op kenteken moeten ook verplicht apart worden verzekerd. Dit is niet meer mogelijk op een bedrijfspolis.

Onderzoek

Het kan ook zo zijn dat op basis van de informatie die is verzonden nog geen kenteken kan worden afgegeven. Dan wordt er doorverwezen naar een identiteitsonderzoek of een inslag van een voertuigidentificatienummer (VIN) door de RDW. Hierna kan je besluiten om bijvoorbeeld toch een witte volgplaat te gebruiken voor een aanhanger en niet harder te rijden dan 25 kilometer per uur. Of je kan besluiten om het voertuig toch niet te gebruiken op de openbare weg. Geef dit dan door aan de RDW zodat het dossier kan worden gesloten.


Uitgezonderd van registratie

Voertuigen hoeven niet te worden geregistreerd als zij niet op de openbare weg komen. Let op: de definitie van een openbare weg is ruimer dan je denkt. Lees meer: Eigenaren van (land)bouwvoertuigen krijgen boetes bij ontbreken registratie | evofenedex. Andere uitzonderingen zijn voertuigen met een maximum constructiesnelheid van 6 kilometer per uur, een-assige motorrijtuigen en meeneem-heftrucks, fruittreintjes, asfalteer- en asfaltfreesmachines en walsen. Dat geldt ook voor heftrucks van smaller dan 130 centimeter zonder verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk en die geen aanhangwagen trekken. Een voertuig zonder trekinrichting die wordt gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden, of hondenpoep verzamelen, en smaller is dan 130 centimeter hoeft ook niet te worden geregistreerd. Getrokken materieel hoeft niet te worden geregistreerd als de maximale constructiesnelheid minder dan 25 kilometer per uur is en in gebruik is genomen voor 1 januari 2021, een toegestane maximum massa heeft van minder dan 750 kg, of niet kan draaien rond de verticale as ten opzichte van het trekkende voertuig.

Meer weten?

Als lid van de vereniging kan je altijd terecht bij onze specialisten van ledenservice. Krijg praktische antwoorden die je bedrijf verder op weg helpen.