skipToContentskipToFooter

Veiligheidsdag organiseren? Dit zijn de do’s en don’ts

Update 02-07-2021 Veiligheid komt steeds hoger op de agenda te staan van veel handels- en productiebedrijven. Dit merken wij niet alleen aan de vragen die onze Ledenservice binnenkrijgt rondom magazijnveiligheid, maar bijvoorbeeld ook aan de aanvragen van het boek ‘Mensenwerk: aan de slag met de Code Gezond en Veilig Magazijn’ en de aandacht voor de Dag van het Veilige Magazijn 2021. Toch gebeuren er, ondanks deze toenemende aandacht, nog steeds minimaal 1700 ongevallen - waarvan 150 met ernstige gevolgen - per jaar in Nederlandse magazijnen en productieomgevingen. Eén van de oorzaken? Veiligheid is geen onderdeel van de bedrijfscultuur.

Eerder schreven we al over de noodzaak van een goede veiligheidscultuur binnen organisaties. Je kunt als bedrijf alle noodzakelijke maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen, zoals verplichte trainingen, maar als veiligheid niet gedragen wordt van management tot aan de werkvloer, zullen er altijd gevaarlijke situaties blijven ontstaan. Een manier om – met het hele bedrijf – te werken aan een veiligheidscultuur, is het organiseren van een ‘veiligheidsdag’. Deze dag is onderdeel van een grotere veiligheidsstrategie en bedoeld om – los van de dagelijkse werkzaamheden - op een andere manier bezig te zijn met veiligheid en om het veiligheidsbewustzijn naar een hoger niveau te tillen. Bekijk onderaan de pagina de video van de Veiligheidsdag bij Smurfit Kappa.

Doel

Een veiligheidsdag(deel) is een middel voor logistiek managers, KAM-managers en eindverantwoordelijken voor het magazijn of productieproces om personeel kennis te laten maken met veiligheid, of om personeel op een niet alledaagse wijze ervaring te laten opdoen met magazijnveiligheid in de breedste zin. Zo’n dag is geen verplichting maar wel een uitstekende manier om aandacht te vragen voor bewust veilig werken op de werkvloer. Door dit te organiseren, til je het veiligheidsbewustzijn binnen je bedrijf naar een hoger niveau.

Thema’s

Daarnaast kan een veiligheidsdag(deel) een aftrap zijn voor een interne bedrijfscampagne om veilig werken die aandacht te geven die nodig is. Je kunt de dag een speciaal thema geven, of meerdere dagen met verschillende thema’s organiseren. Voorbeelden van thema’s zijn ‘Wat doe jij met veiligheid’, ‘Ergonomie en leefstijl’, ‘Hoe veilig ben jij’, ‘Bewust Veilig’ en ‘Safety Awareness’. Meestal wordt er tijdens de dag meteen ook een mini-veiligheidsscan of magazijnscan uitgevoerd, zodat direct duidelijk wordt waar veiligheidsrisico’s het grootst zijn.

(!) Een tip: betrek ook die medewerkers die niet direct in het magazijn werken maar er weleens komen. Zo krijgen ook zij inzicht in de risico’s in de (magazijn)omgeving van hun bedrijf.

Opzet

Voordat je je zo’n dag organiseert, moet je jezelf een aantal dingen afvragen:

 • Waarom organiseer ik deze dag?
 • Voor wie organiseer ik deze dag?
  Voor heftruckchauffeurs, magazijnpersoneel of toch kantoorpersoneel?
 • Wat wil ik met deze dag bereiken?
  Welke workshops wil je geven?
  Wil je een specifiek veiligheidsrisico of algemene veiligheid bespreken?
 • Heb ik genoeg ruimte beschikbaar?
  De benodigde ruimte is o.a. afhankelijk van het aantal mensen, de onderwerpen die je wilt uitlichten en van de praktijkvorm die je wilt toepassen.
 • Welk materiaal heb ik nodig?
 • Heb ik genoeg materieel ter beschikking?

Advies

Uit onze ervaring blijkt dat het tijdens een veiligheidsdag(deel) belangrijk is om serieus te werk te gaan, maar wel met aandacht voor een gezonde dosis ontspanning en vermaak. Zorg ervoor dat de dag past binnen de veiligheidsstrategie van je bedrijf en dat het geen opzichzelfstaande dag wordt. Op deze manier is de kans op succes het grootst en is de dag ook voor herhaling vatbaar.

(!) Een afrader? Benader de dag niet als een training of opleiding; dit gaat in veel gevallen ten koste van het resultaat en van de beleving.

Aan de slag

Een bedrijf dat jaarlijks een eigen veiligheidsdag organiseert, is Smurfit Kappa in Deventer. De afgelopen editie was het thema ‘Wat doe jij met veiligheid en Ergonomie en leefstijl?’. Met deze dag laat de verpakkingenspecialist haar heftruckchauffeurs - buiten de dagelijkse werkzaamheden - op een andere leuke manier bezig zijn met hun werk in combinatie met veiligheid.

Wil jij ook het veiligheidsbewustzijn binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Laat het ons weten via [email protected] of bel ons op 079 3467 333. Onze experts staan dagelijks voor je klaar.