skipToContentskipToFooter

‘Vertrouwensketen’ zorgt voor digitalisering kernprocessen

25-07-2023 De fysieke en digitale veiligheid in de havenlogistieke keten staat onder druk: de huidige wijze van informatie-uitwisseling in het container-releaseproces voldoet niet langer aan de gewenste standaarden. Daarom heeft Portbase de zogeheten ‘Vertrouwensketen’ ontwikkeld, een nieuw digitaal importcontainer-releaseproces.

De Vertrouwensketen is voor rederijen, cargadoors, verladers, expediteurs en vervoerders. Het systeem zorgt ervoor dat alle partijen in deze keten efficiënter kunnen werken, dat congestie wordt tegengegaan en de samenwerking tussen de ketenpartijen wordt bevorderd. Daarnaast draagt de Vertrouwensketen bij aan het bestendigen van de veiligheid van de havengebonden distributieprocessen in Nederland. Enkel bekende en geautoriseerde partijen kunnen deelnemen aan het logistieke ketenproces.

Samenwerking

De Vertrouwensketen ontwikkelde Portbase in samenwerking met evofenedex, Deltalinqs (behartigt de belangen van logistieke, haven- en industriële bedrijven in de mainport Rotterdam), Fenex (belangenbehartiger van de expediteur/logistiek dienstverlener) , GroentenFruit Huis (belangenbehartiger van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit), Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), Transport en Logistiek Nederland (TLN), VRC (belangenbehartiger voor de Rotterdamse cargadoors) en VRTO (Vereniging van Rotterdamse Terminal Operators) .

Hoe werkt de Vertrouwensketen?

In de Vertrouwensketen moeten ketenpartijen uitdrukkelijk het afhaalrecht van een container (de release) aan de volgende schakel in de keten doorgeven. Dit gebeurt in het Port Community System, de digitale omgeving van Portbase. Deze werkwijze garandeert dat uitsluitend betrokken partijen acties kunnen uitvoeren en data kunnen inzien.

Wat verandert er voor verladers en vervoerders?

Verladers die te maken hebben met containerladingstromingen moeten bijvoorbeeld digitaal een vervoerder toewijzen om de ladingen op te halen als zij zelf het vervoer organiseren. Als een logistiek partner het vervoer voor de verlader verzorgt, moet de verlader deze vervoerder digitaal machtigen zodat alleen de geautoriseerde vervoerder de lading daarna kan ophalen.

Wanneer wordt de Vertrouwensketen ingevoerd?

In de afgelopen maanden is de werking van de Vertrouwensketen succesvol in de praktijk getoetst. De havengemeenschap begint nu aan de gefaseerde uitrol van de Vertrouwensketen. Dit betekent onder meer dat alle partijen die betrokken zijn bij het container-releaseproces hun werkwijze en mogelijk ook hun systemen hierop zullen moeten gaan aanpassen. De eerste importcontainer-ladingstromen zullen in de komende maanden via de Vertrouwensketen worden afgehandeld.

Meer informatie

Voor leden van evofenedex die te maken krijgen met dit nieuwe proces volgt binnenkort meer informatie. Je kunt nu alvast een kijkje nemen op de website van de Vertrouwensketen. Wil je je al meteen opgeven via Portbase, dan kan dat via deze link.