skipToContentskipToFooter

Goed voor CO2 en circulaire economie

02-11-2022 Het verlengen van de levensduur van bedrijfswagenbanden (voor truck en bus) via het vernieuwen van banden biedt ongekende kansen. Duurzaamheid, zuinig omgaan met grondstoffen en de circulaire economie zouden redenen moeten zijn om vernieuwde banden te overwegen, aldus VACO, de branchevereniging voor banden- en wielenbedrijven.

Het marktaandeel in Nederland van vernieuwde bedrijfswagenbanden is volgens VACO veel lager dan in andere landen. Momenteel rijdt circa 20 procent van het personen- en vrachtvervoer in Nederland op vernieuwde banden. In Duitsland zou dat 28 procent, in Frankrijk 35 procent en in de VS zelfs 50 procent zijn.

Daarom lanceert VACO een informatiecampagne over vernieuwde banden via www.duurzamebanden.nl. Hiermee wil de branchevereniging onder meer de voordelen in beeld brengen. Vernieuwde banden zijn veilig en betrouwbaar, hebben een lagere ecologische voetafdruk en een gunstige kilometerkostprijs.

Nieuw loopvlak

De basis van vernieuwde bedrijfswagenbanden komt van gebruikte banden. Iets minder dan de helft van oorspronkelijk kwalitatief goede nieuwe banden komt in aanmerking voor hergebruik. Hier gaat per band een strenge selectie aan vooraf. De banden krijgen een nieuw loopvlak. Kwalitatief goede banden kunnen op deze manier meerdere levens meegaan. Hergebruik beperkt afval en bespaart per band tijdens de productie circa 50 tot 70 kilo aan grondstoffen, ruim 60 procent CO2-uitstoot en 70 liter olie, aldus VACO.