skipToContentskipToFooter

Strengere controles sinds 30 april door in werking treden fase 2 BTOM

03-06-2024 Nederlandse plantenexporteurs ervaren steeds vaker problemen door inspecties aan de grens met het Verenigd Koninkrijk, laat de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten weten. Volgens de brancheorganisatie hebben de exporteurs te maken met vertragingen en schade aan planten.

Door het in werking treden van fase 2 van het Border Target Operating Model (BTOM) van het Verenigd Koninkrijk, voert de Britse douane sinds 30 april 2024 fysieke controles uit op binnenkomende fytosanitaire en veterinaire producten vanaf de middelrisicocategorie uit de Europese Unie. Ook bloemen en planten vallen hieronder. In de eerste weken na de invoering van de strengere inspecties vonden nog maar weinig controles plaats. Dit lijkt inmiddels veranderd te zijn.

Volgens de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) hebben tientallen exporteurs last van grote vertragingen en beschadigde planten. VGB-directeur Matthijs Mesken zegt in een nieuwsbericht op de website van vakmagazine Nieuwe Oogst dat de problemen bij de grensinspecties worden veroorzaakt door een tekort aan inspecteurs. “Het begint wat ons betreft te knellen en we gaan overleggen met de Engelsen. Ze moeten de garantie geven dat er voldoende inspecteurs komen om goed te kunnen inspecteren.”

Extra vragen

evofenedex ervaart nog geen grote bijzonderheden door het in werking treden van fase 2 van het BTOM. Er zijn geen meldingen van het vastlopen van exporten naar het Verenigd Koninkrijk. Wel horen wij van leden dat er extra vragen worden gesteld. Deze zijn meestal technisch van aard.