skipToContentskipToFooter

Vijf financiële voordelen van het opleiden van personeel

De coronacrisis heeft nog steeds veel invloed op bedrijven en hun personeelsbeleid. Het opleiden van personeel kan bedrijven helpen om wendbaarder te worden en bij het duurzaam inzetten van personeel. We zetten vijf financiële voordelen van opleiden op een rij.

1 Kostenbesparing

Kennis is de basis bij het goed uitvoeren van werkzaamheden. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers hun kennis met regelmaat bijspijkeren, zodat zij weer scherp hun werk kunnen uitvoeren. Het hebben van kennis resulteert in meer efficiëntie en een hogere kwaliteit. Je kunt dus eigenlijk ook zeggen dat door het opdoen van extra kennis de omzet vergroot wordt. Zie opleiden daarom niet simpelweg als een kostenpost, het bespáárt ook kosten omdat medewerkers hun werkzaamheden beter verrichten.

2 De werkomgeving verandert

De coronacrisis, een onbalans in het personeelsbestand, de brexit, digitalisering en de benodigde duurzame transformatie zijn zomaar een paar ingrijpende veranderingen in de logistiek. Door middel van opleiden, bij- en omscholen maken ze hun bedrijf toekomstbestendig. Net zoals de markt is ons opleidingsaanbod continu in ontwikkeling. We passen onze opleidingen hierop aan, zodat ons aanbod naadloos aansluit op de praktijk. We kijken samen met jou en je medewerkers naar de opleidingen die bij jullie bedrijfsdoelen passen. Dat is de basis van het échte werk: het omzetten van de kennis en kunde van medewerkers naar resultaten op de werkvloer.

3 Regels veranderen

Wet- en regelgeving verandert in rap tempo. Medewerkers worden geacht op de hoogte te zijn van de laatste veranderingen binnen hun werkgebied. In de realiteit zie je echter dat het veel tijd en energie kost om bij te houden welke voorschriften en regels en veranderd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de veranderde vrijstelling voor Code 95. Vrachtautochauffeurs, geboren vóór 1950, hadden geen nascholingsverplichting, maar sinds 1 juni 2015 zijn chauffeurs wel verplicht om nascholing te volgen. De financiële sanctie wanneer dit niet is gebeurd, bedraagt 800 euro boete. Het niet op de hoogte zijn van deze verandering neemt dus financiële risico’s met zich mee.

Een groot voordeel aan opleiden is dat de medewerkers direct leren om nieuwe regels toe te passen. Het bijscholen van je medewerkers zorgt er op een efficiënte manier voor dat zij weten welke regelgeving er veranderd is en wat voor effect dit heeft op hun dagelijkse werkzaamheden.

4 Herhalingsplicht

In de logistiek en export is er binnen diverse werkterreinen een herhalingsplicht vastgesteld voor opleidingen. Een veiligheidsadviseur dient elke vijf jaar een herhalingstraining te volgen. Ga na wanneer de certificaten van medewerkers aflopen, zodat je hierop kunt anticiperen. Het niet volgen van de herhalingsplicht brengt risico’s met zich mee, zoals een boete of het opheffen van een certificering. Zie het volgen van een herhalingstraining echter niet als een verplichting. Uit eerder verricht onderzoek door ons blijkt dat chauffeurs die de nascholing Code 95 volgen hierna beter en zuiniger rijden. Nascholing brengt dus meer voordelen met zich mee.

5 Incompany opleiden

Een opleiding is te volgen op een cursuslocatie, maar desgewenst ook incompany, op het eigen bedrijfsterrein. Het opleiden van personeel in de eigen werkomgeving heeft financiële voordelen en het verkort bovendien de reistijd van de cursisten. Een win-winsituatie voor werkgever en werknemer. Een incompany cursus Incoterms met vier deelnemers is bijvoorbeeld goedkoper dan wanneer dit op een externe cursuslocatie plaatsvindt. Ook zorgt het ervoor dat medewerkers de training volgen met eigen systemen en dat ze kunnen sparren met hun collega’s. Zo vergroot je de efficiëntie, samenwerking en kun je trainingen cross-functioneel inzetten.

Tip: het is ook mogelijk om een incompany-opleiding samen met een andere ondernemer te organiseren. Zo kom je al snel aan het minimum aantal deelnemers en bespaar je kosten.

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over een specifieke opleiding of heb je vragen over welke financiële voordelen voor jouw bedrijf gelden? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 079 3466 990 en per mail via [email protected]