skipToContentskipToFooter

Vliegverboden door Omikronvariant hebben impact op luchtvrachtcapaciteit

29-11-2021 Het vervoer van luchtvracht is uitgezonderd op de ingestelde vliegverboden door verschillende landen in verband met de uitbraak van de COVID-variant Omikron. Volgens evofenedex hebben de vliegverboden wel invloed op de beschikbare luchtvrachtcapaciteit. Luchtvracht wordt deels vervoerd in passagierstoestellen (belly cargo) en luchtvaartmaatschappijen schalen hun netwerk de komende weken af en voeren alleen nog repatrieringsvluchten uit.

Nederland stelt vliegverbod in op Zuidelijk Afrika

Nederland stelt, net als veel EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk, een vliegverbod in voor landen in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Botswana, Namibie, Malawi, Lesotho, Eswatini en Zimbabwe). evofenedex heeft tijdens eerdere vliegverboden expliciet gepleit voor een uitzondering op vrachtvluchten. In de toelichting op het vliegverbod stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dan ook dat het vliegverbod alleen geldt voor passagiersvluchten, omdat voor deze vluchten het risico van verspreiding van het virus veroorzaakt aanwezig is en vrachtvluchten zijn uitgezonderd.

Algeheel vliegverbod Japan, Israel en Marokko

Japan en Israel hebben inmiddels een algeheel vliegverbod ingesteld voor alle inkomende vluchten. Ook hier geldt dat vrachtvluchten zijn uitgezonderd, maar er zal wel minder luchtvrachtcapaciteit beschikbaar zijn vanwege de geannuleerde passagiersvluchten. Het is nog onduidelijk of andere landen volgen en voor hoe lang het vliegverbod geldt.